Ceny i notowania wieprzowiny – 30 grudnia 2019 r. – 5 stycznia 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu grudnia 2019 r. i stycznia 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2020-01-05, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 6,24 zł/kg (region północny), 6,20 zł/kg (region środkowo-wschodni), 6,22 zł/kg (region południowo-wschodni) i 6,16 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 8.079 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 7.974 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 7.627 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 7.263 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy O: 6.544 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), a dla klasy P: 6.530 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2020-01-05 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 9.186 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 13.626 zł/t, czyli o 5% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2020-01-05, czyli 19.919 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 6% więcej niż tydzień temu, czyli 13.204 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
01-05-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 210,00 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 8% w porównaniu do 12-29-19. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 192,00 zł/szt. (o 2% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 228,00 zł/szt. (spadek o 28%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi