Ceny i notowania wieprzowiny – 31 sierpnia – 6 września 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu sierpnia i września 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 06.09.2020, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,86 zł/kg (region północny), 4,88 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,82 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,81 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.310 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 6.220 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.882 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 5.527 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.511 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), a dla klasy P: 4.242 zł/t (tygodniowy spadek o 11%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
06.09.2020 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.984 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.985 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 3% i kosztowała 18.185 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% mniej niż tydzień temu, czyli 12.902 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
09-06-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 255,17 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 5% w porównaniu do 08-30-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 200,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 288,00 zł/szt. (wzrost o 2%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi