Ceny i notowania wieprzowiny – 4-10 lutego 2019 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lutego 2019 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2019-02-10, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,12 zł/kg (region północny), 4,20 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,11 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,07 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.458 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 5.328 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 4.961 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 4.588 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.055 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), a dla klasy P: 3.662 zł/t (tygodniowy spadek o 6%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2019-02-10 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.242 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.303 zł/t, czyli o 1% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 4% i kosztowała 17.787 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 1% mniej niż tydzień temu, czyli 10.930 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
02-10-19 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 163,75 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 1% w porównaniu do 02-03-19. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 120,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 210,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi