Ceny i notowania wieprzowiny – 6-12 lipca 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lipca 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2020-07-12, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,03 zł/kg (region północny), 4,86 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,93 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,88 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.406 zł/t (tygodniowy spadek o 6%), dla klasy E: 6.315 zł/t (tygodniowy spadek o 6%), dla klasy U: 5.925 zł/t (tygodniowy spadek o 6%), dla klasy R: 5.525 zł/t (tygodniowy spadek o 7%), dla klasy O: 4.876 zł/t (tygodniowy spadek o 5%), a dla klasy P: 5.035 zł/t (tygodniowy spadek o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2020-07-12 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 5% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.333 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.061,7 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 4% i kosztowała 18.935,9 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 2% więcej niż tydzień temu, czyli 13.279,8 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
07-12-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 248,50 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 4% w porównaniu do 07-05-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 200,00 zł/szt. (o 9% mniej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 300,00 zł/szt. (spadek o 9%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi