Ceny i notowania wieprzowiny – 7-13 września 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z września 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 13.09.2020, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,86 zł/kg (region północny), 4,89 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,85 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,79 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.311 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 6.219 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.880 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 5.517 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.556 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), a dla klasy P: 4.699 zł/t (tygodniowy wzrost o 10%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
13.09.2020 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.017 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.049 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 1% i kosztowała 18.408 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 2% mniej niż tydzień temu, czyli 12.596 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
09-13-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 241,40 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 5% w porównaniu do 09-06-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 170,00 zł/szt. (o 15% mniej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 285,00 zł/szt. (spadek o 1%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi