Ceny i notowania wieprzowiny – 8-14 lutego 2021 r.

Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lutego 2021 r.

Ceny żywca (bez VAT)

Obecnie, według danych z 14.02.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,12 zł/kg (region północny), 4,22 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,10 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,13 zł/kg (region zachodni).

Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)

Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP  wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.431 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy E: 5.351 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy U: 5.035 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy R: 4.659 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy O: 3.819 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 4.215 zł/t (tygodniowy wzrost o 12%).

Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych

14.02.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.015 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.372 zł/t, czyli o 1% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 5% i kosztowała 18.438 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.532 zł/t.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Wieprzowina

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki