Ceny i notowania wieprzowiny – 9-15 maja 2016 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny w maju 2016 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2016-05-15, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,46 zł/kg (region północny), 4,58 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,45 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,39 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.931 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy E: 5.847 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy U: 5.436 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), dla klasy R: 4.983 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy O: 4.436 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), a dla klasy P: 3.623 zł/t (tygodniowy wzrost o 6%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2016-05-15 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 3% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.437 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.307 zł/t, czyli o 3% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 3% i kosztowała 17.300 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 2% mniej niż tydzień temu, czyli 10.044 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
05-15-16 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 150,89 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 1% w porównaniu do 05-08-16. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 110,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 242,00 zł/szt. (wzrost o 7%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi