Ceny i notowania wieprzowiny – 9-15 marca 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z marca 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2020-03-15, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 6,48 zł/kg (region północny), 6,45 zł/kg (region środkowo-wschodni), 6,47 zł/kg (region południowo-wschodni) i 6,47 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 8.409 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 8.316 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 7.973 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 7.609 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy O: 6.959 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), a dla klasy P: 6.686 zł/t (tygodniowy spadek o 7%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2020-03-15 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 9.381 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.631 zł/t, czyli o 4% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 4% i kosztowała 21.308 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 9% więcej niż tydzień temu, czyli 12.842 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
03-15-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 270,50 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 2% w porównaniu do 03-08-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 200,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 380,00 zł/szt. (wzrost o 2%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi