Ceny i notowania wołowiny – 11-17 maja 2015 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny na maj 2015 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2015/05/17 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,11 zł/kg według wagi żywej, 12.043 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 12.284 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej nie zmieniła się, w porównaniu do minionego roku natomiast – wzrosła o 2%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia w ciągu tygodnia podrożały o 1% i osiągnęły cenę 12.602 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych wzrósł o 1% i wynosi obecnie 10.369 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt i bydła opasowego
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano 2015/05/17 po 755,90 zł/szt., a więc o 7% taniej niż w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei staniały o 3% i kosztują obecnie 566,14 zł/szt. Zmianom uległy również koszty zakupu bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy, które w ciągu tygodnia wzrosły o 1% i wynoszą 9,63 zł/kg wagi żywej.
Eksport bydła i wołowiny
W tym roku sprzedaliśmy za granicę 21.799 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 9.075 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 63.158 ton wołowiny świeżej o wartości 205.048 tys. EUR i 17.155 ton mrożonej o wartości 53.038 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
Do Polski sprowadzono w 2015 r. już 35.564 sztuk bydła żywego za cenę 17.546 tys. EUR. Kupiliśmy też 4.551 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 9.739 tys. EUR i 913 ton surowca zamrożonego o wartości 2.731 tys. EUR.