Ceny i notowania wołowiny – 14-20 stycznia 2019 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny ze stycznia 2019 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2019-01-20 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,66 zł/kg według wagi żywej, 12.860 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 13.117 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej nie zmieniła się, w porównaniu do minionego roku natomiast – spadła o 2%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia kosztują tyle samo, co w zeszłym tygodniu, czyli 13.784 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych wzrósł o 1% i wynosi obecnie 10.980 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano po 930,80 zł/szt., a więc o 4% taniej niż w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei podrożały o 3% i kosztują obecnie 697,80 zł/szt.
Eksport bydła i wołowiny
Od stycznia do listopada 2018 r. sprzedaliśmy za granicę 49.058 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 27.514 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 281.218 ton wołowiny świeżej o wartości 1.059.311 tys. EUR i 81.542 ton mrożonej o wartości 297.464 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
Do końca listopada 2018 r. do Polski sprowadzono 153.960 sztuk bydła żywego za cenę 79.610 tys. EUR. Kupiliśmy też 13.202 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 42.001 tys. EUR i 4.356 ton surowca zamrożonego o wartości 17.296 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi