Ceny i notowania wołowiny – 17-23 lutego 2020 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny z lutego 2020 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2020-02-23 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,32 zł/kg według wagi żywej, 12.202 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 12.446 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej nie zmieniła się, w porównaniu do minionego roku natomiast – spadła o 3%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia podrożały o 1% i osiągnęły cenę 12.872 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych nie zmienił się i wynosi obecnie 11.066 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano po 885,82 zł/szt., a więc o 7% drożej niż w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei staniały o 1% i kosztują obecnie 572,18 zł/szt.
Eksport bydła i wołowiny
Do końca grudnia 2019 r. sprzedaliśmy za granicę 49.967 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 35.245 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 273.146 ton wołowiny świeżej o wartości 1.021.805 tys. EUR i 104.640 ton mrożonej o wartości 365.218 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
Do końca 2019 r. do Polski sprowadzono 157.627 sztuk bydła żywego za cenę 74.448 tys. EUR. Kupiliśmy też 16.828 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 56.077 tys. EUR i 5.128 ton surowca zamrożonego o wartości 21.283 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi