Ceny i notowania wołowiny – 20-26 kwietnia 2015 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny w kwietniu 2015 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2015-04-26 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,09 zł/kg według wagi żywej, 12.022 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 12.262 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej nie zmieniła się, w porównaniu do minionego roku natomiast – wzrosła o 3%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia w ciągu tygodnia podrożały o 1% i osiągnęły cenę 12.267 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych nie zmienił się i wynosi obecnie 10.150 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt i bydła opasowego
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano 2015/04/26 po 812,72 zł/szt., a więc o 19% drożej niż w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei podrożały o 10% i kosztują obecnie 581,60 zł/szt. Zmianom uległy również koszty zakupu bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy, które w ciągu tygodnia spadły o 4% i wynoszą 9,31 zł/kg wagi żywej.
Eksport bydła i wołowiny
W tym roku sprzedaliśmy za granicę 14.759 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 6.059 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 38.436 ton wołowiny świeżej o wartości 122.371 tys. EUR i 9.460 ton mrożonej o wartości 28.084 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
Do Polski sprowadzono w 2015 r. już 22.183 sztuk bydła żywego za cenę 10.776 tys. EUR. Kupiliśmy też 3.055 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 6.056 tys. EUR i 497 ton surowca zamrożonego o wartości 1.386 tys. EUR.