Ceny i notowania wołowiny – 25 lutego – 3 marca 2019 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny z przełomu lutego i marca 2019 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2019-03-03 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,59 zł/kg według wagi żywej, 12.730 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 12.985 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej wzrosła o 1%, w porównaniu do minionego roku natomiast – spadła o 3%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia kosztują tyle samo, co w zeszłym tygodniu, czyli 13.351 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych nie zmienił się i wynosi obecnie 10.677 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano po 929,02 zł/szt., a więc o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei podrożały o 5% i kosztują obecnie 640,48 zł/szt.
Eksport bydła i wołowiny
Do końca grudnia 2018 r. sprzedaliśmy za granicę 51.235 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 29.547 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 302.048 ton wołowiny świeżej o wartości 1.136.615 tys. EUR i 642 ton mrożonej o wartości 2.666 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
W zeszłym roku do Polski sprowadzono 186.150 sztuk bydła żywego za cenę 99.410 tys. EUR. Kupiliśmy też 17.052 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 54.876 tys. EUR i 5.349 ton surowca zamrożonego o wartości 21.546 tys. EUR (dane na grudzień).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi