Ceny i notowania wołowiny – 3-9 lutego 2020 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny z lutego 2020 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2020-02-09 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,25 zł/kg według wagi żywej, 12.075 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 12.316 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej nie zmieniła się, w porównaniu do minionego roku natomiast – uległa stagnacji.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia kosztują tyle samo, co w zeszłym tygodniu, czyli 12.872 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych nie zmienił się i wynosi obecnie 10.977 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano po 898,56 zł/szt., a więc o 3% drożej niż w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei podrożały o 7% i kosztują obecnie 593,90 zł/szt.
Eksport bydła i wołowiny
Do końca listopada 2019 r. sprzedaliśmy za granicę 50.067 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 33.317 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 252.342 ton wołowiny świeżej o wartości 943.398 tys. EUR i 98.214 ton mrożonej o wartości 341.217 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
Przez jedenaście miesięcy 2019 r. do Polski sprowadzono 139.332 sztuk bydła żywego za cenę 65.363 tys. EUR. Kupiliśmy też 15.588 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 51.954 tys. EUR i 4.618 ton surowca zamrożonego o wartości 19.298 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi