Ceny i notowania wołowiny – 30 marca – 5 kwietnia 2020 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny z przełomu marca i kwietnia 2020 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
05.04.2020 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 5,97 zł/kg według wagi żywej, 11.524 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 11.755 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej spadła o 1%, w porównaniu do minionego roku natomiast – spadła o 5%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia staniały o 1% i osiągnęły cenę 13.060 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych zmalał o 2% i wynosi obecnie 10.641 zł/t.
Eksport bydła i wołowiny
Do końca stycznia 2020 r. sprzedaliśmy za granicę 3556 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 2345 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 20.047 ton wołowiny świeżej o wartości 78.591 tys. EUR i 8.705 ton mrożonej o wartości 33.185 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
Do końca stycznia 2020 r. do Polski sprowadzono 13490 sztuk bydła żywego za cenę 6259 tys. EUR. Kupiliśmy też 1387 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 4528 tys. EUR i 358 ton surowca zamrożonego o wartości 1396 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi