Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Agrest. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Ribes uva-crispa
Rodzina:
agrestowate – Grossulariaceae
Kolor kwiatu:
żółtozielony bądź bladoróżowy
Liście:
trzy- lub pięcioklapowe
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
agrest to krzew, posiadający w węzłach pędów duże, ostre kolce. Jego liście są ułożone skrętolegle i składają się z 3 do 5 klap. Mogą być lekko omszone na całej powierzchni. Drobne, obupłciowe kwiaty przybierają u różnych odmian kolor zielonkawy lub różowy. Niektóre odmiany agrestu są przy tym samopłodne, owocowanie w wyniku samozapylenia nie jest jednak tak obfite, jak plonowanie po zapyleniu pyłkiem innej rośliny. Pierwsze owoce pojawiają się dopiero w 2. bądź 3. roku życia krzewu. Przyjmują postać kulistych jagód w różnych kolorach, zależnych od odmiany.
Gleba:
wapienna i bogata w azot
Forma życiowa:
roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
nie
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
lasy liściaste, zarośla
Okres kwitnienia:
kwiecień
Wysokość:
od 50 do 150 cm
Właściwości:
agrest występuje w wielu odmianach, dlatego jego owoce mogą być zielone, żółte, czerwone lub purpurowe. Mają galaretowaty, soczysty miąższ, często wykorzystuje się je więc w produkcji domowych przetworów, takich jak np. dżemy, marmolady i kompoty. Jagody cechują się nie tylko orzeźwiającym, słodkim i bardzo przyjemnym smakiem, ale również wysoką wartością zdrowotną. Zawierają m.in. witaminy C, B1 oraz prowitaminę A i z tego względu zaleca się podawać je dzieciom. W medycynie ludowej wykorzystuje się je jako środki pomocnicze w leczeniu chorób układu pokarmowego. Wykazują działanie moczopędne i żółciopędne.