Bodziszek cuchnący

Bodziszek cuchnący Bodziszek cuchnący

Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Bodziszek cuchnący. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.

Nazwa łacińska:

Geranium robertianum

Rodzina:

bodziszkowate – Geraniaceae

Kolor kwiatu:

czerwony

Liście:

dłoniastodzielne

Forma kwiatu:

kwiaty o pięciu płatkach

Charakterystyka:

łodyga rośliny jest czerwona, owłosiona i silnie rozgałęziona. Wybijają z niej liście złożone z trzech lub siedmiu pierzastych odcinków. Liście rosną na wydłużonych ogonkach i, podobnie jak łodyga, są pokryte meszkiem. Kwiaty zawiązują się na długich szypułkach. Ich płatki przybierają odwrotnie jajowaty kształt i są dwukrotnie dłuższe od działek kielicha. Na czerwonych płatkach widać wyraźnie ciemniejsze żyłki. Bodziszek cuchnący wykształca owoce w formie rozłupni z dzióbkami

Gleba:

bogata w azot, wilgotna

Forma życiowa:

roślina jednoroczna lub dwuletnia, wolnopłatkowa

Roślina lecznicza:

tak

Roślina trująca:

nie

Roślina chroniona:

nie

Występowanie:

lasy liściaste, mieszane, iglaste, zarośla, łąki, parki, mury

Okres kwitnienia:

od maja do września

Wysokość:

od 30 do 45 cm

Właściwości:

roślina ma silny i charakterystyczny zapach, który uwalnia się po roztarciu liści. Dawniej używano ich w roli środka hamującego krwawienie.

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki