
Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Borówka czarna . Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Vaccinium myrtillus
Rodzina:
wrzosowate – Ericaceae
Kolor kwiatu:
ciemnoczerwony, zielonoczerwony
Liście:
jajowate
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
roślina przybiera pokrój krzewiasty i tworzy liczne rozgałęzienia. Młode pędy mają kolor jasnozielony, z czasem zaś szarzeją i stają się mocno kanciaste. Są porośnięte jasnozielonymi liśćmi o krótkich ogonkach, rozmieszczonymi skrętolegle. Blaszka liściowa borówki czarnej ma kształt jajowaty z ostro zakończonym wierzchołkiem i klinowatą nasadą oraz delikatnie ząbkowane krawędzie. Kwiaty wyrastają pojedynczo z kątów liści. Tworzą beczułkowate, czerwone korony, z których wystają drobne szyjki słupków. Po przekwitnięciu kwiatów na krzewie zawiązują się zielone jagody. W miarę dojrzewania owoce zmieniają kolor na czarny z niebieskim nalotem.
Gleba:
kwaśna, próchnicza, piaszczysta
Forma życiowa:
roślina zrosłopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
lasy iglaste i mieszane, zarośla, wrzosowiska, bagna
Okres kwitnienia:
od kwietnia do czerwca
Wysokość:
od 15 do 60 cm
Właściwości:
owoce borówki czarnej zawierają wiele cennych substancji leczniczych, które znalazły zastosowanie w medycynie. Sięga się po nie w chorobach oczu, zatruciach pokarmowych i przy biegunce. Mięsiste, słodkie jagody są też często wykorzystywane w produkcji domowych przetworów – robi się z nich dżemy, soki i konfitury. Cenny surowiec zielarski stanowią liście borówki czarnej. Napar z suszu działa przeciwbiegunkowo i wspiera zwalczanie chorób układu moczowego.