Ciemiernik cuchnący

Ciemiernik cuchnący Ciemiernik cuchnący

Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Ciemiernik cuchnący . Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.

Nazwa łacińska:

Helleborus foetidus

Rodzina:

jaskrowate – Ranunculaceae

Kolor kwiatu:

zielony

Liście:

dłoniaste

Forma kwiatu:

kwiaty o pięciu płatkach

Charakterystyka:

łodyga rośliny jest wzniesiona i gruba. Na całej długości porastają ją dłoniaste liście. Liście dolne są podzielone na jedenaście lancetowatych odcinków o ząbkowanych krawędziach, górne natomiast – pojedyncze, mają też znacznie jaśniejszy kolor niż dolne. Kwiaty, zebrane w szczytowe wiechy, wykształcają dzwoneczkowate korony z czerwonymi paseczkami na górnych obrzeżach płatków.

Gleba:

wapienna, lekka, próchnicza

Forma życiowa:

bylina, roślina wolnopłatkowa

Roślina lecznicza:

nie

Roślina trująca:

tak

Roślina chroniona:

nie

Występowanie:

lasy, zarośla

Okres kwitnienia:

od marca do kwietnia

Wysokość:

od 30 do 50 cm

Właściwości:

ciemiernik cuchnący jest często uprawiany w przydomowych ogródkach, ponieważ nawet zimą pozostaje intensywnie zielony.

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki