Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Czereśnia ptasia. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Prunus cerasus var. avium ssp. silvestris
Rodzina:
różowate – Rosaceae
Kolor kwiatu:
biały
Liście:
odwrotnie jajowate
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
z gatunku tego wywodzą się dziko rosnące drzewa o rozłożystych koronach, składających się z grubych gałęzi. Pędy czereśni ptasiej są pokryte fioletowoszarą korą, poznaczoną poziomymi bruzdami. Liście, osadzone na długich ogonkach, mają po dwa gruczołki u nasady. Brzegi liści są podwójnie piłkowane, a wierzchołki – ostro zakończone. Latem ulistnienie drzew przybiera barwę matowozieloną, która jesienią przechodzi w odcienie żółci i czerwieni. Słodko pachnące kwiaty rozwijają się w niewielkich baldaszkach. Latem pojawiają się jasnoczerwone, kuliste owoce o mięsistym, słodkim miąższu.
Gleba:
gliniasto-piaszczysta
Forma życiowa:
drzewo, roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
nie
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
lasy liściaste, lasy mieszane i ich skraje, przydroża
Okres kwitnienia:
od kwietnia do maja
Wysokość:
do 20 m
Właściwości:
czereśnia ptasia rodzi jadalne owoce, z których przyrządza się m.in. konfitury i kompoty. Jest ponadto wykorzystywana do produkcji podkładek dla szlachetnych odmian wiśni i czereśni.