Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Gorczycznik pospolity. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Barbarea vulgaris
Rodzina:
kapustowate - Brassicaceae
Kolor kwiatu:
żółty
Liście:
lirowate
Forma kwiatu:
kwiaty o maksimum czterech płatkach
Charakterystyka:
gorczycznik pospolity ma wzniesioną, nagą łodygę. Rosną na niej liście, które w zależności od położenia mają inny kształt. Dolne są lirowate z odcinkami odwrotnie jajowatymi, górne natomiast pierzastodzielne lub całobrzegie. Liście odziomkowe mają zaokrąglony wierzchołek i uszastą nasadę. Kwiaty zebrane są w gęste grona, które wyrastają z kątów liści. Płatki korony są dłuższe od kielicha. Owocami są osadzona na długich szypułkach łuszczyny.
Gleba:
żwirowata, zawierająca próchnicę i azot
Forma życiowa:
bylina, roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
drogi, nasypy kolejowe, wilgotne, nieco kamieniste łąki, piaszczyste lub żwirowe brzegi wód, przydroża, pola
Okres kwitnienia:
od maja do czerwca
Wysokość:
od 30 do 90 cm
Właściwości:
roślina była stosowana w medycynie ludowej jako środek oczyszczający krew. Liście gorczycznika pospolitego są jadalne i idealnie pasują do sałatek.