Gorczycznik pospolity

Gorczycznik pospolity Gorczycznik pospolity

Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Gorczycznik pospolity. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.

Nazwa łacińska:

Barbarea vulgaris

Rodzina:

kapustowate - Brassicaceae

Kolor kwiatu:

żółty

Liście:

lirowate

Forma kwiatu:

kwiaty o maksimum czterech płatkach

Charakterystyka:

gorczycznik pospolity ma wzniesioną, nagą łodygę. Rosną na niej liście, które w zależności od położenia mają inny kształt. Dolne są lirowate z odcinkami odwrotnie jajowatymi,  górne natomiast pierzastodzielne lub całobrzegie. Liście odziomkowe mają zaokrąglony wierzchołek i uszastą nasadę. Kwiaty zebrane są w gęste grona, które wyrastają z kątów liści. Płatki korony są dłuższe od kielicha. Owocami są osadzona na długich szypułkach łuszczyny.

Gleba:

żwirowata, zawierająca próchnicę i azot

Forma życiowa:

bylina, roślina wolnopłatkowa

Roślina lecznicza:

tak

Roślina trująca:

nie

Roślina chroniona:

nie

Występowanie:

drogi, nasypy kolejowe, wilgotne, nieco kamieniste łąki, piaszczyste lub żwirowe brzegi wód, przydroża, pola

Okres kwitnienia:

od maja do czerwca

Wysokość:

od 30 do 90 cm

Właściwości:

roślina była stosowana w medycynie ludowej jako środek oczyszczający krew. Liście gorczycznika pospolitego są jadalne i idealnie pasują do sałatek.

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki