Jarząb brekinia

Jarząb brekinia Jarząb brekinia

Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Jarząb brekinia. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.

Nazwa łacińska:

Sorbus torminalis

Rodzina:

różowate - Rosaceae

Kolor kwiatu:

biały

Liście:

klapowane

Forma kwiatu:

kwiaty o pięciu płatkach

Charakterystyka:

jarząb brekinia jest wysokim drzewem o wzniesionych gałęziach, które tworzą gęstą i kopulastą koronę. Na brązowych gałęziach rosną duże liście złożone z trójkątnych i piłkowanych klap. Osadzone są na żółtych ogonach. Mają z wierzchu są ciemnozieloną, błyszczącą, a pod spodem jasnozieloną blaszkę. Kwiaty o filcowato owłosionych płatkach zebrane są w parasolowate kwiatostany. Beczułkowate owoce mają brązowoczerwony kolor i pokryte są rdzawymi plamkami. Można je jeść, jednak mają mdły i kwaskowaty smak.

Gleba:

wapienna, zasobna w składniki pokarmowe, żyzna, wapienna, gliniasta

Forma życiowa:

roślina wolnopłatkowa

Roślina lecznicza:

nie

Roślina trująca:

tak

Roślina chroniona:

tak

Występowanie: 

lasy liściaste i zarośla

Okres kwitnienia:

maj

Wysokość:

od 5 do 26 cm

Właściwości:

jarząb brekinia owocuje po raz pierwszy dopiero po 15 latach, później już co 3 lata. Ma jadalne owoce, z których można przyrządzać nalewki i przetwory. 

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki