Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Jarząb brekinia. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Sorbus torminalis
Rodzina:
różowate - Rosaceae
Kolor kwiatu:
biały
Liście:
klapowane
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
jarząb brekinia jest wysokim drzewem o wzniesionych gałęziach, które tworzą gęstą i kopulastą koronę. Na brązowych gałęziach rosną duże liście złożone z trójkątnych i piłkowanych klap. Osadzone są na żółtych ogonach. Mają z wierzchu są ciemnozieloną, błyszczącą, a pod spodem jasnozieloną blaszkę. Kwiaty o filcowato owłosionych płatkach zebrane są w parasolowate kwiatostany. Beczułkowate owoce mają brązowoczerwony kolor i pokryte są rdzawymi plamkami. Można je jeść, jednak mają mdły i kwaskowaty smak.
Gleba:
wapienna, zasobna w składniki pokarmowe, żyzna, wapienna, gliniasta
Forma życiowa:
roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
nie
Roślina trująca:
tak
Roślina chroniona:
tak
Występowanie:
lasy liściaste i zarośla
Okres kwitnienia:
maj
Wysokość:
od 5 do 26 cm
Właściwości:
jarząb brekinia owocuje po raz pierwszy dopiero po 15 latach, później już co 3 lata. Ma jadalne owoce, z których można przyrządzać nalewki i przetwory.