Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Jarząb mączny. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Sorbus aria (Aria nivea)
Rodzina:
różowate - Rosaceae
Kolor kwiatu:
biały
Liście:
jajowate
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
jarząb mączny jest dużym drzewem, którego gałązki są promieniście wzniesione i tworzą kopulastą koronę. Pokryte są szarym kutnerem, z czasem zmienia się ich zabarwienie na brunatnozielony kolor. Liście są jajowate, a czasem okrągłe o matowej blaszce z górnej strony i o owłosionej z dolnej. Brzegi mają podwójnie piłkowane. Kwiaty osadzone są na owłosionych szypułkach. Ułożone są w parasolowate baldachogrona. Owoce są kuliste, czerwone lub żółte.
Gleba:
kamienista, każdego rodzaju
Forma życiowa:
roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
nie
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
górskie lasy mieszane, zręby, skały
Okres kwitnienia:
maj
Wysokość:
od 3 do 15 m
Właściwości:
jarząb mączny ma owoce o mdłym smaku, dlatego nie są spożywane przez ludzi, jednak stosuje się je jako karmę dla ptaków.