Jarząb mączny

Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Jarząb mączny. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.

Nazwa łacińska:

Sorbus aria (Aria nivea)

Rodzina:

różowate - Rosaceae

Kolor kwiatu:

biały

Liście:

jajowate

Forma kwiatu:

kwiaty o pięciu płatkach

Charakterystyka:

jarząb mączny jest dużym drzewem, którego gałązki są promieniście wzniesione i tworzą kopulastą koronę. Pokryte są szarym kutnerem, z czasem zmienia się ich zabarwienie na brunatnozielony kolor. Liście są jajowate, a czasem okrągłe o matowej blaszce z górnej strony i o owłosionej z dolnej. Brzegi mają podwójnie piłkowane. Kwiaty osadzone są na owłosionych szypułkach. Ułożone są w parasolowate baldachogrona. Owoce są kuliste, czerwone lub żółte.

Gleba:

kamienista, każdego rodzaju

Forma życiowa:

roślina wolnopłatkowa

Roślina lecznicza:

nie

Roślina trująca:

nie

Roślina chroniona:

nie

Występowanie: 

górskie lasy mieszane, zręby, skały

Okres kwitnienia:

maj

Wysokość:

od 3 do 15 m

Właściwości:

jarząb mączny ma owoce o mdłym smaku, dlatego nie są spożywane przez ludzi, jednak stosuje się je jako karmę dla ptaków.

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki