Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Jarząb pospolity (Jarzębina). Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Sorbus aucuparia
Rodzina:
różowate - Rosaceae
Kolor kwiatu:
biały
Liście:
pierzaste
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
jarząb pospolity może być krzewem bądź małym drzewem posiadającym kilka pni. Odchodzą od nich gładkie pędy, które tworzą owalną i luźną koronę. Młode gałązki, tak samo jak pąki i liście są filcowato kosmate. Liście złożone są z krótkoogonkowych, lancetowatych listków, których brzegi są ostro piłkowane. Kwiaty zebrane są w owłosione podbaldachy. Od lipca pojawiają się żółte owoce, które z czasem stają się intensywnie pomarańczowe. Mają gorzkawo kwaśny smak.
Gleba:
kwaśna, piaszczysta, uboga, bielicowa
Forma życiowa:
roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
tak
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
lasy liściaste, mieszane i iglaste, zarośla kosówki w górach
Okres kwitnienia:
maj
Wysokość:
do 20 m
Właściwości:
owoce jarzębiny są trujące, dlatego nie należy ich jeść surowych. Natomiast po odpowiedniej obróbce nadają się do spożycia. Dzięki dużej zawartości witamin jarzębina stosowana jest m.in. przy schorzeniach wątroby.