Jarząb pospolity (Jarzębina)

Jarząb pospolity Jarząb pospolity

Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Jarząb pospolity (Jarzębina). Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.

Nazwa łacińska:

Sorbus aucuparia

Rodzina:

różowate - Rosaceae

Kolor kwiatu:

biały

Liście:

pierzaste

Forma kwiatu:

kwiaty o pięciu płatkach

Charakterystyka:

jarząb pospolity może być krzewem bądź małym drzewem posiadającym kilka pni. Odchodzą od nich gładkie pędy, które tworzą owalną i luźną koronę. Młode gałązki, tak samo jak pąki i liście są filcowato kosmate. Liście złożone są z krótkoogonkowych, lancetowatych listków, których brzegi są ostro piłkowane. Kwiaty zebrane są w owłosione podbaldachy. Od lipca pojawiają się żółte owoce, które z czasem stają się intensywnie pomarańczowe. Mają gorzkawo kwaśny smak. 

Gleba:

kwaśna, piaszczysta, uboga, bielicowa

Forma życiowa:

roślina wolnopłatkowa

Roślina lecznicza:

tak

Roślina trująca:

tak

Roślina chroniona:

nie

Występowanie:

lasy liściaste, mieszane i iglaste, zarośla kosówki w górach

Okres kwitnienia:

maj

Wysokość:

do 20 m

Właściwości:

owoce jarzębiny są trujące, dlatego nie należy ich jeść surowych. Natomiast po odpowiedniej obróbce nadają się do spożycia. Dzięki dużej zawartości witamin jarzębina stosowana jest m.in. przy schorzeniach wątroby.

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki