Jeżyna

Jeżyna Jeżyna

Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Jeżyna. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.

Nazwa łacińska:

Rubus fruticosus

Rodzina:

różowate - Rosaceae

Kolor kwiatu:

biały

Liście:

dłoniasto złożone

Forma kwiatu:

kwiaty o pięciu płatkach

Charakterystyka:

rośliny z tego rodzaju mają bardzo kolczastą łodygę. Wyrastają z niej łukowato wygięte pędy. Liście ułożone są skrętolegle. Mają piłkowane brzegi i ogonki pokryte kolcami. Odporne są na mrozy i często zostają zielone przez całą zimę. Kwiaty jeżyny są duże i zebrane w grona. Owoce to pestkowce połączone w nibyowoc o barwie czerwonoczarnej, a z czasem czarnej.

Gleba:

żyzna najczęściej w lasach i ich obrzeżach

Forma życiowa:

roślina wolnopłatkowa

Roślina lecznicza:

tak

Roślina trująca:

nie

Roślina chroniona:

nie

Występowanie: 

wrzosowiska, przydroża, lasy, zarośla, polany, ogrody

Okres kwitnienia:

od czerwca do sierpnia

Wysokość:

od 1,2 do 2 m

Właściwości:

jest wiele gatunków jeżyn i tylko niewielka ilość z nich ma znaczenie odżywcze i lecznicze. Owoce jeżyn bogate są w cenne mikroelementy, dlatego pomagają wzmacniać odporność. Surowcem zielarskim są liście, które zbiera się tuż przed kwitnięciem rośliny. Napar pomaga leczyć choroby żołądka i dróg oddechowych.

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki