Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Jeżyna. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Rubus fruticosus
Rodzina:
różowate - Rosaceae
Kolor kwiatu:
biały
Liście:
dłoniasto złożone
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
rośliny z tego rodzaju mają bardzo kolczastą łodygę. Wyrastają z niej łukowato wygięte pędy. Liście ułożone są skrętolegle. Mają piłkowane brzegi i ogonki pokryte kolcami. Odporne są na mrozy i często zostają zielone przez całą zimę. Kwiaty jeżyny są duże i zebrane w grona. Owoce to pestkowce połączone w nibyowoc o barwie czerwonoczarnej, a z czasem czarnej.
Gleba:
żyzna najczęściej w lasach i ich obrzeżach
Forma życiowa:
roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
wrzosowiska, przydroża, lasy, zarośla, polany, ogrody
Okres kwitnienia:
od czerwca do sierpnia
Wysokość:
od 1,2 do 2 m
Właściwości:
jest wiele gatunków jeżyn i tylko niewielka ilość z nich ma znaczenie odżywcze i lecznicze. Owoce jeżyn bogate są w cenne mikroelementy, dlatego pomagają wzmacniać odporność. Surowcem zielarskim są liście, które zbiera się tuż przed kwitnięciem rośliny. Napar pomaga leczyć choroby żołądka i dróg oddechowych.