Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Kminek zwyczajny. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Carum carvi
Rodzina:
selerowate - Apiaceae (Umbelliferae)
Kolor kwiatu:
biały
Liście:
pierzaste
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
kminek zwyczajny ma dętą i wzniesioną łodygę, która w górnej części silnie się rozgałęzia. Liście są podwójnie lub potrójnie podzielone na równowąskie i ostro zakończone odcinki. Obupłciowe kwiaty zebrane są w złożone baldachy. Po zapyleniu przez pszczoły powstają sierpowato wygięte rozłupnie zawierające intensywnie pachnące nasiona.
Gleba:
torfowa, próchnicza, wilgotna
Forma życiowa:
roślina dwuletnia, wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
łąki, pastwiska, przydroża,
Okres kwitnienia:
od maja do czerwca
Wysokość:
od 60 do 90 cm
Właściwości:
nasiona kminku używa się jako dodatek do pieczywa, a także jako przyprawa do mięs i dań. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych w owocach, przyrządza się z nich likiery i wódki. Nasiona kminku mają również zastosowanie w medycynie ludowej, gdzie wykorzystuje się je przy problemach układu pokarmowego, ponieważ działają żółciopędnie i moczopędnie.