Mak polny

Mak polny Mak polny

Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Mak polny. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.

Nazwa łacińska

Papaver rhoeas

Rodzina:

makowate - Papaveraceae

Kolor kwiatu:

czerwony

Liście:

pierzaste

Forma kwiatu:

kwiaty o maksimum czterech płatkach

Charakterystyka:

mak polny ma owłosioną, sinawozieloną i lekko rozgałęzioną łodygę. Rosną na niej pojedynczo lub podwójnie pierzaste liście, które złożone są z lancetowatych odcinków. Brzegi liści są ząbkowane, a ich powierzchnia pokryta włoskami. Kwiaty umieszczone są na szczycie łodygi. Mają duże, okrągłe płatki w jaskrawoczerwonym kolorze i z czarną plamką u nasady. Po przekwitnięciu powstają odwrotnie jajowate makówki wypełnione drobnymi, okrągłymi nasionami.

Gleba:

gliniasta, mady rzeczne, zasobna w azot

Forma życiowa:

roślina jednoroczna lub dwuletnia, wolnopłatkowa

Roślina lecznicza:

tak

Roślina trująca:

tak

Roślina chroniona:

nie

Występowanie:

pola, nieużytki, przydroża, rumowiska

Okres kwitnienia

od maja do sierpnia

Wysokość:

od 20 do 90 cm

Właściwości:

roślina ma trujący, biały sok. Mimo swoich trujących właściwości mak polny wykorzystywany jest w celach leczniczych. Odwar z kwiatów używany jest przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki