Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Mak polny. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska
Papaver rhoeas
Rodzina:
makowate - Papaveraceae
Kolor kwiatu:
czerwony
Liście:
pierzaste
Forma kwiatu:
kwiaty o maksimum czterech płatkach
Charakterystyka:
mak polny ma owłosioną, sinawozieloną i lekko rozgałęzioną łodygę. Rosną na niej pojedynczo lub podwójnie pierzaste liście, które złożone są z lancetowatych odcinków. Brzegi liści są ząbkowane, a ich powierzchnia pokryta włoskami. Kwiaty umieszczone są na szczycie łodygi. Mają duże, okrągłe płatki w jaskrawoczerwonym kolorze i z czarną plamką u nasady. Po przekwitnięciu powstają odwrotnie jajowate makówki wypełnione drobnymi, okrągłymi nasionami.
Gleba:
gliniasta, mady rzeczne, zasobna w azot
Forma życiowa:
roślina jednoroczna lub dwuletnia, wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
tak
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
pola, nieużytki, przydroża, rumowiska
Okres kwitnienia
od maja do sierpnia
Wysokość:
od 20 do 90 cm
Właściwości:
roślina ma trujący, biały sok. Mimo swoich trujących właściwości mak polny wykorzystywany jest w celach leczniczych. Odwar z kwiatów używany jest przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.