
Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Ostrożeń warzywny. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Cirsium oleraceum
Rodzina:
astrowate - Asteraceae (Compositae)
Kolor kwiatu:
żółty
Liście:
pierzastodzielne, lancetowate
Forma kwiatu:
kwiaty złożone
Charakterystyka:
podobnie jak inne odmiany tego gatunku ostrożeń warzywny wytwarza wzniesioną łodygę. W zależności od osobnika może być pojedyncza lub rozgałęziona. Pokryta jest gęsto ułożonymi liśćmi, które w zależności od położenia mają odmienny kształt. Liście dolne są duże i pierzastodzielne o łatkach ząbkowanych. Górne natomiast są lancetowate i niepodzielone, mają grubo ząbkowane brzegi. Na szczycie łodygi rozwijają się kwiaty rurkowate, które są gęsto upakowane w koszyczki. Okrywy koszyczka złożone są a lancetowatych i ościstych listków. Roślina po zapyleniu zawiązuje owoce, którymi są niełupki z przyczepionym pierzastym puchem kielichowym.
Gleba:
gliniasta, o wysokim poziomie wód gruntowych, bogata w składniki pokarmowe
Forma życiowa:
bylina, roślina zrosłopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
nadrzeczne zarośla, wilgotne rowy i łąki
Okres kwitnienia:
od lipca do września
Wysokość:
od 40 do 120 cm
Właściwości:
roślina od dawna używana była w medycynie ludowej. Ostrożeń warzywny ma właściwości odtruwające i żółciopędne. Pomaga przy leczeniu wszelkich chorób wątroby.