Pieprzyca polna

Pieprzyca polna Pieprzyca polna

Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Pieprzyca polna. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.

Nazwa łacińska:

Lepidium campestre

Rodzina:

kapustowate - Brassicaceae (Cruciferae)

Kolor kwiatu:

biały

Liście:

strzałkowate lub sercowate

Forma kwiatu:

kwiaty o maksimum czterech płatkach, ułożone w niepozorne grona

Charakterystyka:

pieprzyca pospolita wytwarza u nasady łodygi krótko owłosione i wydłużone liście, które zbiegającą się po ogonku. W wyższych partiach liście ząbkowane, często o brzegach falistych obejmujące łodygę. Owoce są spłaszczone, owalne, u góry szeroko owłosione.

Gleba:

gliniasta i wapienna

Forma życiowa:

roślina jednoroczna i dwuletnia, wolnopłatkowa

Roślina lecznicza:

tak

Roślina trująca:

nie

Roślina chroniona:

nie

Występowanie:

roślina ciepłolubna, występuje na słonecznych wzgórzach, polach, również w miejscach ruderalnych

Okres kwitnienia:

od maja do czerwca

Wysokość:

od 15 do 55 cm

Właściwości:

nasiona pieprzycy pospolitej trafiają czasem do materiału siewnego koniczyny, toteż pieprzyca polna może znów pojawić się na tych regionach, z których znika.

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki