Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Podagrycznik pospolity . Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Aegopodium podagraria
Rodzina:
selerowate - Apiaceae (Umbelliferae)
Kolor kwiatu:
biały
Liście:
pierzaste
Forma kwiatu:
kwiat o pięciu płatkach
Charakterystyka:
podagrycznik pospolity wytwarza czołgające się i rozgałęzione kłącze, które rośnie tuż przy powierzchni. Wyrasta z niego pusta w środku łodyga. Jest wyprostowana i naga, rozgałęzia się w górnej części. Liście w zależności od położenia mają odmienny kształt. Dolne są podwójnie trójlistkowe o jajowatych listkach z piłkowanymi brzegami. Liście górne natomiast są pojedynczo trójdzielne, a listki są podłużne. Wszystkie osadzone są na ogonkach, które rozszerzają się w pochwy. Na samym szczycie łodygi rozwijają się drobne kwiaty zebrane w rozłożysty baldach. Płatki korony są białe, ostro zakończone i podwinięte do środka. Po zapyleniu zawiązują się małe, podłużnie jajowate rozłupki.
Gleba:
gliniasta, wilgotna, zasobna w azot
Forma życiowa:
bylina, roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
lasy i zarośla liściaste, wilgotne parki i ogrody, także pod płotami
Okres kwitnienia:
od czerwca do lipca
Wysokość:
od 60 do 90 cm
Właściwości:
liście podagrycznika można używać do sałatek i spożywać jak szpinak. Jest to roślina lecznicza, stosowana przeciwzapalnie i moczopędnie.