Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Roszponka warzywna. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Valerianella locusta
Rodzina:
kozołkowate - Valerianaceae
Kolor kwiatu:
niebieski
Liście:
lancetowate
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
roślina wytwarza odziomkowe liście, które zebrane są w przyziemną rozetkę. Mają jajowaty lub nieco klinowaty kształt blaszki i zwężają się w szeroki niby ogonek. Ze środka rozetki wyrastają widlasto rozgałęzione łodyżki. Na ich szczytach osadzone są małe niebieskie kwiatki zebrane w główkowate pęczki. Po przekwitnięciu roślina zawiązuje drobne owoce w szarożółtym kolorze.
Gleba:
żyzna
Forma życiowa:
roślina jednoroczna, zrosłopłatkowa
Roślina lecznicza:
nie
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
całkowita ochrona, narażona na wyginięcie
Występowanie:
przydroża
Okres kwitnienia:
od kwietnia do maja
Wysokość:
od 10 do 30 cm
Właściwości:
liście roszponki warzywnej używane są jako warzywo lub przyprawa. Zawierają dużo witaminy C i karotenu, dlatego najlepiej sprawdza się podczas wiosennego przesilenia jako środek wzmacniający. Ze świeżych i młodych liści sporządza się sałatkę.