Twardnik japoński, Shiitake TL-4080 Grzybnia 500g!

Porównaj

4.00 zł

  • Miejscowość:Warszawa
  • Kategoria:Archiwum, Pozostałe
  • Telefon:+4879646**** (pokaż cały)
  • Nazwa użytkownika:MushroomSeedsPl
  • Dodano: 22-10-18
  • Do końca: 25-10-18
Nowość  

Od niedawna na polskim rynku Firma Mushroom Seeds (УкрМицелий)!  

O firmie  

Mushroom Seeds - polskie przedstawicielstwo oficjalnego ukraińskiego producenta “УкрМицелий” wysokiej jakości grzybni, firmy z unikalną naukową przeszłością. To przedsiębiorstwo wiąże swoje pochodzenie z mikologicznym laboratorium przy Instytucie Botaniki UAN.   Od listopada 2005 roku Mushroom Seeds sprzedaje w hurcie i w detalu materiał siewny grzybów własnej produkcji w szerokim asortymencie. Naszymi klientami są duże rolnictwa zajmujące się hodowlą grzybów i zwykli grzybiarze-amatorzy, uprawiający grzyby na własnych podwórkach. Agregat uprawno-siewny grzybni jest dostarczany na terenie całego kraju, a także za granicę.   Gwarantujemy jakość naszej grzybni. Przechodzi ona przez fazę dokładnej weryfikacji, każda nowa partia grzybni jest testowana przez naszych specjalistów, ponieważ chcemy żeby nasi klienci zbierali obfite plony i pozostali z nami przez długie lata.   Na stanie mamy wszystkie rodzaje grzybni! Jeśli w sklepie nie ma grzybni która ciebie interesuje, skontaktuj się z nami.  

Jesteś z nami — zawsze z grzybami!  

Cena grzybni na rynku w Polsce za 10 gram wynosi około 26 zł. Za to nasza firma oferuje konkurencyjną cenę 4 zł za 10 gram! Jesteśmy producentem i sprzedajemy bez pośredników. Sprzedajemy grzybnie w 100 g opakowaniach, jest to minimalna ilość która pozwala na dobre plony. Warto zaznaczyć że 10 gramowe opakowanie zawiera tak mało grzybni że prawdobodobieństwo wyrośnięcia grzybów jest równe 0. Wysyłamy nasz produkt od razu z laboratorium, który jest sprawdzany przez naszych specjalistów pod względem jakości i pakowany jest w odpowiednich warunkach.  

1 opakowanie = 100 g – 40 zł  

Minimalna wartość zamówienia to 5 opakowań po 100 g = 500 g! Mogą to być różne grzybnie, zachęcamy do zapoznania się z innymi naszymi ogłoszeniami.  Dostawa do 2 tygodni.  

500 g – 200 zł !

Opis  

Twardnik japoński, Shiitake TL-4080, (łac. Lentinula edodes)   Jadalne i bardzo przydatne grzyby, rodzaj twardnik (Lentinula), z rodziny Omphalotaceae. Pochodzi z Chin i Japonii, aktywnie uprawiany na całym świecie. Dobrze uprawia się je w warunkach domowych, jak i w dużych gospodarstwach.  

Przydatne właściwości shiitake  

Grzyby te zawierają ogromną ilość wartości odżywczych! Jest w nich dużo cynku, węglowodanów złożonych, które nazywane są polisacharydami. Białko z grzybów zawierają wszystkie podstawowe aminokwasy niezbędne w naszej diecie, zawierają wiele leucyny i lizyny.   Grzyby zawierają więcej aminokwasów niż soja, fasola, kasztany czy kukurydza. W suszonych grzybach shiitake wykryto ergosterol. Okazuje się że shiitake wytwarzają witaminę D, ergosterol zamienia się w witaminę D, jeśli grzyby dostają wystarczająco dużo światła słonecznego lub sztucznego promieniowania UV. Zawartość witaminy D w shiitake zwiększa się 2,5 razy już po 3 godzinach działania promieni słonecznych.   Grzyb shiitake zawierają aminokwasy, błonnik, pozwalające obniżyć poziom cholesterolu we krwi nawet o 45%, przyspieszając jego przetwarzanie i usuwając jego nadmiar z organizmu. Shiitake jest w stanie również obniżyć poziom cukru we krwi przy cukrzycy, walczy z alergią. Według medycyny chińskiej, spożycie tego grzyba wzmacnia odporność na stres i zwiększa długość życia.   Dlatego grzyby shiitake stosuje się przy podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi; chorobach związanych z osłabieniem układu odpornościowego; infekcjach wirusowych; chorobach sercowo-naczyniowych; zespole przewlekłego zmęczenia i niektórych formach raka, na przykład żołądka, prostaty (tylko po konsultacji z lekarzem). W celach leczniczych zazwyczaj spożywa się 6-16 gram suszonych grzybów shiitake w ciąga dnia, w postaci zupy lub wywaru.   Dzięki zawartości celulozy i chityny w komórkach grzybów uważa się, że spożywanie ich w pożywieniu przyczynia się do wydalania z organizmu toksycznych, chemicznych i radioaktywnych substancji.   W Japonii dodaje się je do jogurtów, wzbogacając je w potas, w europejskich restauracjach shiitake stał się niezastąpionym produktem dzięki swojemu karmelowemu zapachowi i wszechstronności zastosowania.   Jeszcze w dawnych czasach dowiedziono, że grzyb znacznie zwiększa potencję, przyczynia się do obniżenia temperatury ciała, oczyszcza krew i jest środkiem profilaktycznym przeciw miażdżycy i nowotworom.   Ekstrakt z shiitake może być stosowany do spowolnienia i zapobiegania rozwoju nowotworów łagodnych i złośliwych. Grzyb ten wspiera odporność pacjenta z nowotworem, zwiększając szybkość dojrzewania przeciwnowotworowych limfocytów i zwiększa ich aktywność. Pomaga również organizmowi w walce z wirusami (opryszczka, zapalenie wątroby, grypa, ospa wietrzna, polio, a nawet HIV), chorobami bakteryjnymi (gruźlica, zapalenie oskrzeli) i grzybiczymi (kandydoza).   Od czasów starożytnych, z pomocą shiitake leczono cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe (miażdżyca, skłonność do zakrzepicy, choroba niedokrwienia serca, nadciśnienie tętnicze), choroby wątroby. Substancje aktywne shiitake zapobiegają sklejaniu się płytek krwi, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają wysokie ciśnienie. Wnikając w głębokie warstwy skóry, ekstrakt z shiitake działa odmładzająco. Używa się go do produkcji środków przeciwzmarszczkowych.   Niektóre firmy kosmetyczne światowej sławy już wprowadziły do swojego asortymentu całe serię kremów, toników, balsamów na bazie ekstraktów z tego grzyba. Duże koncerny kosmetyczne odkryły że lentinan (substancja odpowiedzialna za właściwości lecznicze tych grzybów) regeneruje młode komórki nabłonkowe, co odmładza naszą skórę.   Japońskie gejsze stosowały maski z shiitake, by ich cera była aksamitna i zachwycała swoim blaskiem. Na 7-10 dni pozostawiano roztwór z grzybów w proporcji wody i alkoholu (2:1) i otrzymywano gotowy balsam do pielęgnacji skóry tłustej, porowatej, skłonnej do powstawania zaskórników, trądziku, zaczerwienienie.   Przepis na napar: wlać trochę naparu w filiżankę (żeby wystarczyło na jedną porcję), zwilżyć czysty wacik i przetrzeć twarz, z wyłączeniem obszaru powiek i ust. Należy powtórzyć procedurę rano i wieczorem. Po pewnym czasie można zauważyć, że stan skóry znacznie się poprawia. Zmniejsza się wydzielanie łoju, usuwa ziemisty odcień skóry, odświeża twarz.   Shiitake są powszechnie używane w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. W supermarketach są zwykle sprzedawane w postaci suszonej. Oczywiście jeśli używamy świeżych grzybów, potrawy będą znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Warto zwrócić uwagę też na to że sprzedawcy nie zawsze prawidłowo przechowują suszone grzyby i zdarza się że znacznie przekraczają dopuszczalny okres przechowywania. Bywa, że w niektórych przepisach lub w celach leczniczych poleca się stosować właśnie suche grzyby, ale lepiej żebyśmy wysuszyli je sami. Warto więc hodować shiitake w swoim ogródku na własne potrzeby. Najważniejsze jest kupienie wysokiej jakości grzybni.   Nasze laboratorium produkuje grzybnie shiitake takich szczepów jak (wymienione od najbardziej popularnego szczep): 1. Shiitake 3776 Cesarski 2. Shiitake TL-4080 3. Shiitake 370 4. Shiitake RL-7 5. Shiitake Biały Chiński Nazwa łacińska u wszystkich - Lentinula edodes. Specjalnej nie różnią się od siebie wartościami odżywczymi ani walorami smakowymi. Kupujący kierują się głównie wyglądem (tylko pod tym względem szczepy się od siebie różnią), zwracając uwagę na aspekty estetyczne. Zalecamy  spróbować wszystkich rodzajów, a do dalszej stałej uprawy wybrać jeden-dwa odpowiednie.  

Grzybnia grzybów leśnych jest w dwóch rodzajach:  

1. Grzybnia żywa, świeża, podstawowa w ziarnach w opakowaniu przezroczystym blister/zipper, wielkoścć 8х12х3cm i waga 120-150 g (w zależności od wilgotności powietrza; grzybnia zyskuje i traci wilgotność). Okres przechowywania to 6 miesięcy, w temperaturze +2 do +6°C lub 1 miesiąc w temperaturze +23°c, pamiętając żeby nie przechowywać jej na słońcu. Wytrzymuje przez 10-14 dni w wyższej temperaturze, jeśli opakowanie jest szczelnie zamknięte.  

2. Grzybnia biologicznie suszona podstawowa w ziarnach, 100g w opakowaniu przezroczystym blister/zipper, wielkość 8х12х3cm. Okres przechowywania — nieograniczony.  

INSTRUKCJA UPRAWY GRZYBÓW - ZAGRZYBIENIE DREWNA

  Zagrzybienie drewna na resztkach roślinnych w workach (skuteczny sposób) 1. Podłoże jednorodne (np. tylko słoma) lub połączone w dowolnych proporcjach z dwóch (lub więcej) składników (np. słoma + siano + trociny) umieścić w pojemniku i zalać wrzącą wodą 2. Po zaparzeniu dodać substrat naturalny i poczekać aż ochłodzi się do temperatury pokojowej. 3. Dobrze wycisnąć i wymieszać grzybnie (1 opak na 40 kg wilgotnego podłoża) 4. Umieścić w przezroczystym worku i lekko ugnieść. Zawiązać. 5. Żeby umożliwić wentylację zrobić na całej powierzchni kilka nacięć o wielkości 3-5 cm. 6. Blok grzybni można umieścić w pomieszczeniu lub w zacienionym miejscu w ogrodzie w dowolny sposób, ale najlepiej go powiesić. 7. W okres kiełkowania (3-4 tyg.) światło nie jest konieczne. Na początku można zaobserwować poskręcane kiełki, później podłoże napiera lekko białego lub żółtego koloru i zmienia się w zwarty blok. 8. Jeszcze przez 1,5-2 tygodnie pojawiają się zawiązki owocowe, teraz grzybnia już potrzebuje światła. 9. W miejscach pojawienia się owocników zrobić małe nacięcia na foli. Owocowanie odbywa się falami przez 2-3 tygodnie. Najwyższe plony przynoszą 2 pierwsze fale.   Zgrzybienie drewna na świeżym nie spróchniałym drewnie (ekstensywny sposób) 1. Drewno, gałęzie, kantówki itp. mogą być dowolnej wielkości, ale najlepiej o długości 30-40 cm i średnicy 25 cm, ciągu tygodnia są moczone w wodzie. Świeżo ściętego drzewa nie można moczyć więcej niż 1-2 dni. 2. W gałęziach wywiercić lub wyciąć otwory, wsadzić grzybnie (1 opak na 40 kg), zakleić je taśmą, przykryć słomą, uszczelnić watą/papierowym wacikiem lub pokryć w podobny sposób. 3. Okres wyrastania grzybni to 3-6 miesięcy w temperaturze +7 do +27 4. Umieścić je w zacienionym miejscu w ogrodzie lub w wentylowanym pomieszczeniu. 5. Uzyskiwanie plonów - 1-2 razy na wiosnę i 1-2 razy jesienią, plony mogą się również pojawić latem przy sprzyjających warunkach klimatycznych.    




Promowane ogłoszenia

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki