Koźlarz czarnobrązowy, Leccinum melaneum. Grzybnia

Porównaj

5.00 zł

  • Miejscowość:Warszawa
  • Kategoria:Archiwum, Pozostałe
  • Telefon:+4879646**** (pokaż cały)
  • Nazwa użytkownika:MushroomSeedsPl
  • Dodano: 18-10-18
  • Do końca: 25-10-18
Nowość  

Od niedawna na polskim rynku Firma Mushroom Seeds (УкрМицелий)!  

O firmie  

Mushroom Seeds - polskie przedstawicielstwo oficjalnego ukraińskiego producenta “УкрМицелий” wysokiej jakości grzybni, firmy z unikalną naukową przeszłością. To przedsiębiorstwo wiąże swoje pochodzenie z mikologicznym laboratorium przy Instytucie Botaniki UAN.   Od rozpadu ZSSR aż do dzisiaj trwa proces doskonalenia hodowli grzybów. Wszystko to co pomogło nam nie tylko przetrwać w burzliwych czasach, ale również przekształcić się w spółkę, która osiąga sukcesy na rynku.   Od listopada 2005 roku Mushroom Seeds sprzedaje w hurcie i w detalu materiał siewny grzybów własnej produkcji w szerokim asortymencie. Naszymi klientami są duże rolnictwa zajmujące się hodowlą grzybów i zwykli grzybiarze-amatorzy, uprawiający grzyby na własnych podwórkach. Agregat uprawno-siewny grzybni jest dostarczany na terenie całego kraju, a także za granicę.   Gwarantujemy jakość naszej grzybni. Przechodzi ona przez fazę dokładnej weryfikacji, każda nowa partia grzybni jest testowana przez naszych specjalistów, ponieważ chcemy żeby nasi klienci zbierali obfite plony i pozostali z nami przez długie lata.   Na stanie mamy wszystkie rodzaje grzybni! Jeśli w sklepie nie ma grzybni która ciebie interesuje, skontaktuj się z nami.  

Jesteś z nami — zawsze z grzybami!  

Cena grzybni na rynku w Polsce za 10 gram wynosi około 26 zł. Za to nasza firma oferuje konkurencyjną cenę 5 zł za 10 gram! Jesteśmy producentem i sprzedajemy bez pośredników. Sprzedajemy grzybnie w 100 g opakowaniach, jest to minimalna ilość która pozwala na dobre plony. Warto zaznaczyć że 10 gramowe opakowanie zawiera tak mało grzybni że prawdobodobieństwo wyrośnięcia grzybów jest równe 0. Wysyłamy nasz produkt od razu z laboratorium, który jest sprawdzany przez naszych specjalistów pod względem jakości i pakowany jest w odpowiednich warunkach.  

1 opakowanie = 100 g – 50 zł

Minimalna wartość zamówienia to 5 opakowań. Mogą to być różne grzybnie, zachęcamy do zapoznania się z innymi naszymi ogłoszeniami.  Dostawa do 2 tygodni.


Opis  

Koźlarz czarnobrązowy (łac. Leccinum melaneum)

Jadalny grzyb z rodzaju koźlarz, rodziny koźlarzy. Jest to jadalny leśny grzyb. Pojawia się na wilgotnej glebie.   Grzyb ten można poddawać obróbce na wszystkie sposoby. Słusznie należy do drugiej kategorii jadalnych grzybów jeśli chodzi o walory smakowe. Jest szczególnie smaczny w postaci gotowanej i smażonej. Podczas suszenia ciemnieje, ale to nie przekłada się na jego właściwości smakowe. Miłośnicy grzybobrania uważają, że jest najsmaczniejszy wśród koźlaków. Grzyby te są bardzo rzadko atakowane przez robaki, ślimaki i larwy owadów leśnych.   U dorosłego koźlarza czarnobrązowego kapelusz może osiągnąć do 16 centymetrów średnicy. U młodych osobników kapelusz jest okrągły, ale stopniowo staje się płaski i nabiera kształtu poduszki. Górna część jest w kolorze czarnym lub ciemno-brązowym. Im starszy grzyb, tym ciemniejszy kapelusz. W dotyku skórka kapelusza jest sucha, ale w czasie deszczu pojawia się lepki śluz. Pod kapeluszem znajdują się duże rurki. Mają brudno-biały kolor. Gruby i twardy miąższ w przekroju nabiera niebieskawego odcieniu. U niektórych grzybów kolor miąższu nie zmienia się. Odczuwa się przyjemny zapach świeżych grzybów. Białawy i gruby trzon może osiągać nawet 12 centymetrów. W kolorze czarnym lub ciemnbrązowym. Dla tego grzyba bardzo duże znaczenie ma wilgotność gleby. Pojawia się głównie wokół bagien i lasów oraz jezior. Jeśli lato i początek jesieni są deszczowe (idealne warunki dla koźlarza czarnobrązowego) spotkać można go dosyć często. Podczas ciepłych miesięcy i w porze suchej nie ma co się spodziewać obfitego wysypu tych grzybów. Pierwsze grzyby pojawiają się w sierpniu, najwięcej jest ich we wrześniu. W październiku spotyka się tylko pojedyncze egzemplarze.   Dobrze rośnie w przydomowych ogródkach. Wytwarzana w naszych mikologicznych laboratoriach grzybnia koźlarza babki jest przystosowana do uprawy grzybów w gospodarstwach domowych pod wszystkimi znanymi okazami drzew i krzewów, w tym drzew owocowych.  

  Grzybnia grzybów leśnych jest w dwóch rodzajach:  

1. Grzybnia żywa, świeża, podstawowa w ziarnach w opakowaniu przezroczystym blister/zipper, wielkoścć 8х12х3cm i waga 120-150 g (w zależności od wilgotności powietrza; grzybnia zyskuje i traci wilgotność). Okres przechowywania to 6 miesięcy, w temperaturze +2 do +6°C lub 1 miesiąc w temperaturze +23°c, pamiętając żeby nie przechowywać jej na słońcu. Wytrzymuje przez 10-14 dni w wyższej temperaturze, jeśli opakowanie jest szczelnie zamknięte. 

2. Grzybnia biologicznie suszona podstawowa w ziarnach, 100g w opakowaniu przezroczystym blister/zipper, wielkość 8х12х3cm. Okres przechowywania — nieograniczony. 

INSTRUKCJA UPRAWY GRZYBÓW LEŚNYCH  

Można uprawiać w ogrodach, parkach, lasach, szkółkach, szklarniach, na rabatkach, trawnikach itp.   1 opakowanie grzybni przeznaczone jest do posadzenia pod jedno drzewo na powierzchni 2,5-3m2, lub razem z jedną sadzonką drzewa, albo pod krzewem na powierzchni 2,5-3m2. Spulchnić ziemię pod drzewem i wykopać wgłębienie 5-15 cm w zależności od umiejscowienia korzeni przy powierzchni gleby. Rozsypać równomiernie grzybnie na całej spulchnionej powierzchni. Pokryć równomiernie podszyciem leśnym, zmieszanym z próchnicą . Na wierzch posypać ziemią uzyskaną ze spulchniania gleby. Zasadzić grzybnie można o każdej porze roku i pod wszystkimi gatunkami drzew. Grzybnie podlewamy podczas suszy około 10 l na 1m2. Grzyby pojawiają się wiosną i jesienią, ale po raz pierwszy nie wcześniej niż 5 miesięcy po posadzeniu. Czasami pierwszy zbiór może nastąpić w następny rok. Pierwszy zbiór to 350-500g/m2, kolejne 3,5-4,5 kg/m2. Grzyby wyrastają przez wiele lat, dopóki rośnie drzewo pod którym zostały wysadzone.   Można również sadzić grzyby zdolne do mikoryzy wraz z sadzonkami drzew. Grzybnie, na przykład borowików, lub innych grzybób, rozsypać równomiernie na dnie dołka i zasadzić sadzonkę, a dalej kontynuować sadzenie roślin, jak zwykle.   Z jakimikolwiek leśnymi grzybami, zaleca się uprawę pieprznika! Pieprznik jest szeroko stosowany w medycynie ludowej, jak i w oficjalnej farmakologii. Po za tym grzyby te zawierają wiele substancji, które nie tylko warunkują jej właściwości lecznicze, ale również aktywnie walczą z chorobami grzybów, pleśniowymi grzybkami, które uniemożliwiają prawidłowy rozwój grzybni, robakami itp. W pieprznnikach prawie nigdy nie pojawiają się robaki (istnieje jeden rodzaj robaków, które je jedzą, ale spotyka się je bardzo rzadko). Grzyby rosnące obok mogą osiągać gigantyczne rozmiary i w nich także nie pojawiają się robaki. Grzybnia pieprzników "przygotowuje" miejsce dla docelowego grzyba, a następnie „opiekuje się nim” przez lata. Obok pieprznika świetnie czują się borowiki, prawdziwki, kozlarze, podgrzybki, mleczaje, jak zresztą wszystkie inne!   W pomieszczeniu grzyby można uprawiać tak jak pieczarki, tylko dosiewać jakąkolwiek wieloletnią trawę. Wyniki uprawy będą nieco gorsze, niż na otwartym terenie, ale hodowla jest możliwa.    



Promowane ogłoszenia

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki