Piec kuchenny-tradycja, prestiż i nowoczesność.
Porównaj
190 odsłon
market_2316
1.00 zł
- Miejscowość:Świdnica k. Zielonej Góry
- Kategoria:Archiwum, Pozostałe
- Telefon:68327**** (pokaż cały)
- Nazwa użytkownika:salonsobkowiak
- Dodano: 04-07-23
- Do końca: 19-07-23
Czy
tradycyjny piec kuchenny może mieć zastosowanie w nowoczesnych
domach energooszczędnych z mechaniczną wentylacją z odzyskiem
ciepła (rekuperacją)? Nie tylko może, ale przewyższa inne
urządzenia grzewcze jakością, użytecznością, efektywnością i
sprawnością. Posiada zamkniętą komorę spalania (bezpośredni
dopływ powietrza z zewnątrz, więc nie zakłóca właściwego
bilansu powietrza wewnątrz domu), nowoczesne palenisko bezrusztowe z
podwójnym przeszkleniem z zawsze czystą szybą, a do tego może być
wyposażony w jeden lub dwa wymienniki wodne do CO. W zależności od
posiadania ilości wymienników wodnych, może ogrzewać powierzchnie
75 m2 i 150 m2. Poprzez bufor, może współpracować z pompą
ciepła, kotłem gazowym lub na pellet. Powstająca energia cieplna w
palenisku, gromadzona jest w pojemnej masie ceramicznej i później
wolno oddawana w czasie (powyżej 12 godzin)-poprzez przyjemnie
rozgrzane powierzchnie ceramiczne kuchni-do pomieszczenia, w postaci
zdrowego promieniowania podczerwonego (przyjaznego także dla
alergików). Do tak rozgrzanej kuchni, przyjemnie jest przylgnąć, a
nawet się przytulić. Temperatura w pomieszczeniach jest stabilna, a
nie rozchwiana, jak przy tanim kominku konwekcyjnym. Nie ma też
efektu przegrzania przestrzeni wokół niej. Długotrwałą i
stabilną pracę urządzenia, i systemu grzewczego, zapewnia duża
pojemność cieplna masy kumulacyjnej i automatyka, bo kuchnia może
pracować w trybie automatycznym lub manualnym. W trybie
automatycznym rozpalamy ogień w palenisku, wciskamy na centralce
„start”, a automatyka steruje za nas procesami palenia, przy
zawsze czystej szybie i wysokiej sprawności. Jest bardzo bezpieczna
w użytkowaniu, gdyż sterownik nie pozwala na popełnianie błędów.
Gdy zawiedzie główne ogrzewanie domu (awaria, brak prądu), jest
bardzo dobrym zabezpieczeniem, gdyż może pracować bez automatyki.
Obsługa takiej kuchni jest łatwa, przyjemna i komfortowa. Jest na
drewno liściaste (także iglaste) i brykiety drzewne. Przy paleniu
brykietami drzewnymi, nie musimy nawet rąbać drewna i go sezonować.
Kupujemy je, wkładamy do paleniska, a automatyka sama dalej w nim
pali, bez naszego dozoru. Możliwe palenie tylko 2 razy dziennie
(rano i wieczorem), gdyż energia z drewna kumuluje się w ceramice,
a nie ucieka do komina. Dzięki temu, jej rozgrzane ściany nigdy nie
stygną. Posiada konstrukcję zapewniającą całkowite i zupełne
spalanie drewna (także z wymiennikami wodnymi), przy minimalnej
emisji spalin (zero dymu z komina) i zawsze czystych szybach. Nie
truje środowiska. Spełnia wymagania Ekoprojektu i najsurowsze normy
europejskie (od stycznia 2022 r. każdy nowo wybudowany piec, kuchnia
lub kominek musi być zgodny z Ekoprojektem 2022). Przeznaczona jest
do budowy stabilnych hybrydowych nowoczesnych instalacji grzewczych
(akumulacja+woda+DGP), dostosowanych do indywidualnych potrzeb, będąc
przy tym wyśmienitym urządzeniem kuchennym i ekologicznym źródłem
ciepła. Doskonale sprawdza się w starych-mniej ocieplonych lub
nieocieplonych-budynkach (także wielorodzinnych), w których
ogrzewanie gazowe jest drogie i nieefektywne. Jej piekarnik, wyłożony
szamotem, bez problemu rozgrzewa się do ponad 300 stopni C! Z
łatwością piecze pizze i chleby. Może być usytuowany za ścianą,
w przyległym pomieszczeniu, w ścianie grzewczej i w tamtym
pomieszczeniu użytkowany. Kuchnia może posiadać podwójnie
przeszklone drzwi paleniska na przestrzał, z dwóch stron. Gdy
będzie posadowiona na granicy dwóch pomieszczeń, ogień w
palenisku będzie widoczny także w pomieszczeniu za ścianą. Gdy w
obszerniejszej izbie kuchennej będzie zamontowana jako półwysep,
ogień będzie widoczny po obu stronach kuchni, w każdym punkcie
pomieszczenia. Nie ma innego urządzenia grzewczego, które by tak
efektywnie i wszechstronnie wykorzystywało energię cieplną. Ona
jedna posiada w sobie sumę zalet wszystkich innych dostępnych
urządzeń na paliwa stałe. I samodzielnie, z powodzeniem, może je
wszystkie zastąpić. Piec kuchenny, zamiast płaszcza kaflowego,
może posiadać przyjemnie rozgrzane szamotowe ściany o strukturze
surowego betonu lub drewna, ściany gładkie tynkowane lub tynkowane
na styl starej polepy, obłożone kamieniem, cegłą lub spiekami
kwarcowymi, ściany szamotowe malowane farbami dekoracyjnymi o
szerokiej palecie efektów wizualnych i inne. Wszystkie wersje ścian
wypromieniowują ciepło w sposób stabilny i zrównoważony. Dobrze
zaprojektowany piec może być ozdobą kuchni rustykalnej, jak i
tworzyć futurystyczne kompozycje wpisane w awangardowe wnętrza.
Tradycyjna kuchnia nie musi być już tylko kaflowa, ale może mieć
każdy rodzaj okładziny zewnętrznej, pasującej do wnętrza.
Obłożona płytami z prawdziwego naturalnego betonu
architektonicznego, świetnie wpisuje się w koncepcję domu
nowoczesnego. W zależności od wyboru koloru i struktury płyty
betonowej, uzyskuje się dopełnienie koncepcji klasycznej,
skandynawskiej, minimalistycznej, loftowej lub industrialnej.
Żywy
ogień pod płytą jest niezbędny do przygotowania najsmakowitszych
dań z zachowaniem wartości zdrowotnych. Gospodynie, które nie mają
tradycyjnego pieca kuchennego, nawet nie biorą się za przyrządzanie
wielu potraw, gdyż na kuchence gazowej lub elektrycznej, choćby nie
wiadomo jak się starały, nie są w stanie uzyskać
satysfakcjonujących efektów kulinarnych. Na płycie pieca
kuchennego bardzo łatwo jest wyczarować przepyszne potrawy, nawet
bez szczególnego starania się. Prawdziwy ogień pod płytą zrobi
to za nas i zachwyci podniebienia domowników. A gdy kuchnia będzie
miała widoczny ogień w palenisku, nie będziemy w stanie mu się
oprzeć i na dłużej pozostaniemy w aneksie jadalnym, zajadając się
smakowitościami. Piec kuchenny z ogrzewaczem i ciepłym przypieckiem
(napieckiem lub zapieckiem) wypromieniowuje jeszcze długo-po
skończeniu palenia-przyjazne ciepło dla człowieka. Może posiadać
wężownicę do przygotowywania ciepłej wody użytkowej. Zabudowa
kuchni może być rozszerzona o płytę indukcyjną lub ceramiczną,
kuchenkę gazową plus dodatkowy piekarnik elektryczny. W obszernych
izbach budowane są kompleksy kaflowe, będące centrami
kulinarno-ogrzewczymi, w skład których wchodzi piec kuchenny, piec
do pizzy, pokojowy piec kaflowy z ogrzewanym przypieckiem i ogrzewana
platforma do spania. Jest to samowystarczalny zestaw, obywający się
bez elektryczności i niezależny od kaprysów pogody. Nawet gdy w
zimie nas zasypie, zabraknie prądu, to mając na wyposażeniu tak
wypasiony zestaw, możemy przez wiele dni-w przyjaznym
cieple-smakowicie biesiadować i wyśmienicie się wysypiać. Gdy dla
domów, uzależnionych od mediów zewnętrznych, taka sytuacja jest
zawsze tragedią, dla nas ... będzie wyśmienitą zabawą i
przygodą. Kuchnia kaflowa jest nieodzowna w gospodarstwach
agroturystycznych, pensjonatach, rybakówkach, domach rekreacyjnych
użytkowanych okresowo. Będąc opalana odnawialnymi źródłami
energii, jest gwarancją ekologicznego bezpieczeństwa energetycznego
i kulinarnego każdej rodziny. Zmniejsza zależność od zewnętrznych
dostaw surowców energetycznych. Opał łatwo dostępny z lokalnych
lasów.
Piece
kuchenne stawiamy na terenie całego kraju i poza granicami.
Wykonujemy indywidualne projekty. Posiadamy kafle z 20 kaflarni z
całej Europy. Więcej informacji pod telefonami: 68 3273341,
606756498 i na stronie internetowej firmy
www.salonsobkowiak.pl/uslugi.***