
Zobacz także
Poniżej prezentujemy informacje na temat zastosowania, dawkowania i oprysku środka o nazwie: ARASTAR 250 SC. Z opisu dowiesz się, kiedy i jak stosować: ARASTAR 250 SC, poznasz jego orientacyjną cenę, charakterystykę, właściwe dawkowanie i termin stosowania.
Producent: Syngenta Limited, Priestley Road, Surrey Research Park, Guildford, Surrey, GU2 7YH, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej
Typ preparatu: fungicyd
Opis: koncentrat grzybobójczy o działaniu wgłębnym i systemicznym; najlepiej sprawdza się jako środek typowo zapobiegawczy; z racji tego, że ma postać gęstej zawiesiny, należy rozcieńczać go w wodzie, a później rozprzestrzeniać przy pomocy opryskiwaczy polowych lub ręcznych; WAŻNE: należy unikać stosowania w pobliżu sadów jabłoniowych
Zezwolenie: R-78/2012h.r. z dnia 4.10.2012 r.
Ważność zezwolenia do: 31.07.2015 r.
Ważność stosowania do: 01.02.2017 r.
Substancje czynne: azoksystrobina (250 g)
Zastosowanie: nadaje się zarówno do roślin rolniczych, jak i warzywnych, tu jednak skupimy się wyłącznie na tych drugich
- cebula – przeciw mączniakowi rzekomemu, szarej pleśni (zgniliźnie szyjki) oraz alternariozie
- fasola szparagowa – przeciw antraknozie, szarej pleśni i zgniliźnie twardzikowej
- groch konserwowy – przeciw askochytozie grochu i mączniakowi rzekomemu
- kapusty głowiasta i pekińska – przeciw alternariozie i szarej pleśni
- kalafior – przeciw alternariozie
- marchew – przeciw alternariozie naci i mączniakowi prawdziwemu
- sałata (uprawa polowa) – przeciw mączniakowi prawdziwemu i rzekomemu, szarej pleśni oraz zgniliźnie twardzikowej
- sałata (uprawa tunelowa) – przeciw szarej pleśni, mączniakowi prawdziwemu oraz rzekomemu i zgniliźnie twardzikowej
- papryka (uprawa tunelowa) – przeciw szarej pleśni i zgniliźnie twardzikowej
- pomidor (uprawa polowa) – przeciw alternariozie i zarazie ziemniaka
- por – przeciw rdzy pora i alternariozie
- seler – przeciw septoriozie
- ziemniak – przeciw alternariozie oraz rizoktoniozie ziemniaka
Termin stosowania: w zależności od warzywa
- cebula – zapobiegawczo (od 3. fazy rozwoju liścia), zgodnie z sygnalizacją lub po pojawieniu się pierwszych objawów; zabiegi powtarzać co 7–10 dni
- fasola szparagowa – zapobiegawczo (w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków) lub po pojawieniu się pierwszych objawów; zabieg powtórzyć za 7–10 dni
- groch konserwowy – na początku fazy kwitnienia; zabieg powtórzyć za 7–10 dni
- kapusty głowiasta i pekińska – zapobiegawczo (na początku tworzenia się główek) lub po wystąpieniu pierwszych objawów; później zabiegi powtarzać co 7–10 dni
- kalafior – zapobiegawczo (na początku rozwoju główek) lub po wystąpieniu pierwszych objawów; zabieg powtórzyć po 7–10 dniach
- marchew – zapobiegawczo (na początku rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru, gdy korzenie zaczynają się poszerzać) lub po wystąpieniu pierwszych objawów na liściach; zabiegi powtarzać co 7–10 dni
- sałata (uprawa polowa) – zapobiegawczo (na początku rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach; zabieg powtórzyć po 7–10 dniach
- sałata (uprawa tunelowa) – zapobiegawczo lub po wystąpieniu pierwszych objawów; zabieg powtórzyć po 7–10 dniach
- papryka (uprawa tunelowa) – zapobiegawczo lub po wystąpieniu pierwszych objawów; zabieg powtarzać co 7–10 dni
- pomidor (uprawa polowa) – zapobiegawczo, (na początku rozwoju pędów bocznych), zgodnie z sygnalizacją, przed wystąpieniem pierwszych objawów lub po wystąpieniu pierwszych objawów na wczesnych odmianach ziemniaka w danym rejonie; zabieg powtarzać co 7–10 dni
* WAŻNE: nie stosować środka w początkowej fazie wzrostu pomidora (do 4 tygodni po posadzeniu lub do 5 tygodni po siewie) oraz na rośliny mokre lub bezpośrednio po opadach deszczu
- por, seler – zapobiegawczo (od 3. fazy rozwoju liścia) lub po wystąpieniu pierwszych objawów; zabieg powtarzać co 7–10 dni
- ziemniak – w wypadku rizoktoniozy, przy opryskiwaniu pasowym gleby: w trakcie wiosennego wysadzania bulw (używać zamontowanych na sadzarce urządzeń wyposażonych w dwie dysze opryskujące; WAŻNE: unikać bezpośredniego opryskiwania bulw, żeby nie opóźniać kiełkowania i wschodów); w wypadku alternariozy: zapobiegawczo co 10–14 dni
Dawkowanie: w zależności od warzywa
- cebula, fasola szparagowa, groch konserwowy, kapusty głowiasta i pekińska, kalafior, marchew, sałata (uprawa polowa), por, seler – 0,8 l/ha (woda: 600–800 l/ha)
- sałata (uprawa tunelowa), papryka (uprawa tunelowa) – 0,1% (100 ml na 100 l wody); ilość wody dla sałaty: 60 l/1000 m2, a dla papryki: 80 l/1000 m2
- pomidor (uprawa polowa) – 0,8–1 l/ha (woda: 800 l/ha)
- ziemniak – w wypadku rizoktoniozy, przy opryskiwaniu pasowym gleby: 2,0–3,0 l/ha (woda: 100–200 l/ha); w wypadku alternariozy: 0,5 l/ha (woda: 300–400 l/ha)
* WAŻNE: środek zawsze stosować naprzemiennie z fungicydami o innym sposobie działania, dobrze też dodać do niego preparat zwiększający przyczepność
Maksymalna liczba zabiegów w roku wegetacyjnym: w zależności od warzywa
- cebula, kapusty głowiasta i pekińska, marchew, papryka, pomidor, por, seler, ziemniak – 3
- fasola szparagowa, groch konserwowy, kalafior, sałata – 2
Okres karencji: w zależności od warzywa
- por – 20 dni
- cebula, kapusty głowiasta i pekińska, kalafior, groch konserwowy, seler, sałata – 14 dni
- marchew – 10 dni
- fasola szparagowa, ziemniak (przy oprysku nalistnym na alternariozę) – 7 dni
- papryka, pomidor – 3 dni
Okres prewencji dla pszczół: nie dotyczy
Toksyczność: szkodliwość dla człowieka nie jest zbadana, wiadomo jednak, że preparat zagraża środowisku wodnemu, ponieważ działa bardzo toksycznie na organizmy wodne
Orientacyjna cena: brak danych
Uwaga: przed zastosowaniem każdego środka ochrony roślin należy zapoznać się z etykietą producenta w celu ograniczenia ryzyka dla środowiska i ludzi
Etykieta
Pobierz ARASTAR 250 SC