Zobacz także
Poniżej prezentujemy informacje na temat zastosowania, dawkowania i oprysku środka o nazwie: FILAR 360 SL. Z opisu dowiesz się, kiedy i jak stosować: FILAR 360 SL, poznasz jego orientacyjną cenę, charakterystykę, właściwe dawkowanie i termin stosowania.
Producent: Sinon Corporation, 23, Sec. 1, Mei Chuan W. Road, Taichung 403, Tajwan
Typ preparatu: herbicyd
Opis: koncentrat wyłącznie do użytku profesjonalnego; ma za zadanie likwidować chwasty jedno- i dwuliścienne (i te roczne, i te starsze); ponieważ można go stosować wyłącznie na polach uprawnych, to do jego rozprzestrzeniania potrzebne są opryskiwacze polowe; preparat przedostaje się do wnętrza chwastów przez ich liście, po czym kompletnie zakłóca ich cały rozwój, dzięki czemu zamierają one w około miesiąc od oprysku; z kolei usychać chwasty zaczynają średnio po tygodniu
Zezwolenie: R-44/2011 z dnia 27.06.2011 r.
Ważność zezwolenia do: 26.07.2021 r.
Ważność stosowania do: 26.01.2023 r.
Substancje czynne: glifosat (360 g)
Zastosowanie: na polach uprawnych (po zbiorach, ale jeszcze przed rozpoczęciem upraw pożniwnych) – przeciw perzowi i pozostałym chwastom
Termin stosowania: rozpocząć w połowie sierpnia, a skończyć pod koniec jesieni, ALE: chwasty jednoliścienne muszą mieć ok. 5 cm, a dwuliścienne powinny rozwinąć całkowicie 2 liście; perz z kolei takich liści musi mieć co najmniej trzy, a przy tym osiągnąć wysokość nieprzekraczającą 25 cm
Dawkowanie: 3–5 l/ha (woda: 200–300 l/ha)
Maksymalna liczba zabiegów w roku wegetacyjnym: 1
Następstwo roślin: wszystkie rośliny, ALE: musi miąć co najmniej tydzień – a najlepiej około dziesięciu dni – od wykonania oprysku środkiem
Okres karencji: nie dotyczy
Okres prewencji dla pszczół: nie dotyczy
Toksyczność: niebezpieczny dla organizmów wodnych i zamieszkiwanego przez nie środowiska, w którym może powodować długotrwałe negatywne skutki; u człowieka może powodować uczulenie w kontakcie ze skórą i drażnić oczy oraz uszkodzić wzrok
Orientacyjna cena: brak danych
Uwaga: przed zastosowaniem każdego środka ochrony roślin należy zapoznać się z etykietą producenta w celu ograniczenia ryzyka dla środowiska i ludzi