MIEDZIAN 50 WP

Poniżej prezentujemy informacje na temat zastosowania, dawkowania i oprysku środka o nazwie: MIEDZIAN 50 WP. Z opisu dowiesz się, kiedy i jak stosować: MIEDZIAN 50 WP, poznasz jego orientacyjną cenę, charakterystykę, właściwe dawkowanie i termin stosowania.

Producent: Zakłady Chemiczne „Organika-Azot” S.A., ul. Chopina 94, 43-600 Jaworzno

Typ preparatu: fungicyd, bakteriocyd

Opis: typowo zapobiegawczy bakterio- i grzybobójczy proszek stosowany w ochronie roślin warzywnych, rolniczych, sadowniczych i leśnych; działa kontaktowo; należy sporządzić z niego wodną zawiesinę

Zezwolenie: R-62/2008 z dnia 04.08.2008 r. zmienione ostatecznie decyzją  MRiRW nr R-130/2015d z dnia 25.02.2015 r.

Ważność zezwolenia do: 04.08.2019 r.

Ważność stosowania do: 04.02.2020 r.

Substancje czynne: miedź w postaci tlenochlorku miedziowego (50%)

Zastosowanie: w zależności od rośliny

Owoce:

  • jabłoń, grusza – przeciw parchowi i zarazie ogniowej
  • wiśnia – przeciw brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych i rakowi bakteryjnemu drzew pestkowych
  • czereśnia – przeciw rakowi bakteryjnemu drzew pestkowych
  • brzoskwinia – przeciw kędzierzawości liści brzoskwini

Warzywa:

  • fasola – przeciw szarej pleśni, antraknozie i bakteriozie obwódkowej
  • ogórek (w gruncie) – przeciw mączniakowi rzekomemu dyniowatych i bakteryjnej kanciastej plamistości
  • pomidor (w gruncie i pod osłonami) – przeciw zarazie ziemniaka i bakteryjnej cętkowatości
  • ziemniak – przeciw zarazie ziemniaka

Termin stosowania: w zależności od rośliny

Owoce:

  • jabłoń, grusza (parch) – ze względu na możliwość spowodowania oparzeń środek stosować tylko do pierwszych zabiegów
  • jabłoń, grusza (zaraza ogniowa) – w okresie kwitnienia i w okresie wzrostu owoców
  • wiśnia (brunatna zgnilizna) – na początku kwitnienia i w pełni kwitnienia
  • wiśnia, czereśnia (rak bakteryjny) – w okresie nabrzmiewania pąków kwiatowych i w okresie kwitnienia i wzrostu owoców
  • brzoskwinia –  w okresie bezlistnym najlepiej w czasie nabrzmiewania pąków lub jesienią

Warzywa:

  • fasola – od fazy 1–2 liści; zabiegi powtarzać co 7 dni, szczególnie gdy wzrasta ryzyko wystąpienia chorób bakteryjnych
  • ogórek (w gruncie) – zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia, ALE: od fazy 1–2 liści; 2–3 zabiegi co 7 dni;
  • pomidor (w gruncie) – zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia; zabiegi wykonywać co 7–10 dni
  • pomidor (pod osłonami) – zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia, ALE: w przypadku dużego zagrożenia chorobami zabiegi należy rozpocząć już od fazy produkcji rozsady i po posadzeniu w miejscu stałym; stosować co 7–10 dni
  • ziemniak – zapobiegawczo po wykonaniu pierwszego zabiegu środkiem o działaniu systemicznym lub wgłębnym; UWAGA: przy dużym nasileniu choroby środek należy stosować z dodatkiem nawozu dolistnego w dawce 1 l/ha

* WAŻNE: w każdym przypadku środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych

Etykieta
Pobierz MIEDZIAN 50 WP

Kategorie
Fungicydy

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki