Czym się kierować, wybierając zbiorniki na gnojówkę i gnojowicę? Podpowiadamy!
Nawożenie gnojowicą - kiedy je stosować? Przedstawiamy wady i zalety
Zobacz także
Gnojowica jest pełnowartościowym nawozem organicznym, zawierającym wszystkie niezbędne roślinom składniki pokarmowe. Zdradzamy, jakie wady i zalety ma nawożenie gnojowicą. Podpowiadamy też, w jakich uprawach taki nawóz sprawdza się najlepiej i kiedy należy go stosować.
Czym jest gnojowica?
Gnojowica to mieszanina przefermentowanych odchodów stałych i płynnych z resztkami paszy i przeciekami z instalacji wodnej. Jest produktem ubocznym chowu zwierząt w systemie bezściołowym. Usuwa się ją metodami hydraulicznymi bądź mechanicznymi i wykorzystuje jako nawóz po rozcieńczeniu wodą w stosunku 1:0,4-0,8 lub po przekompostowaniu z pociętą słomą.
Wartość nawozowa
Zawartość składników mineralnych w gnojowicy zależy od gatunku zwierząt, od których taki nawóz pochodzi, oraz od rodzaju zadawanych pasz. Na przydatność gnojowicy w nawożeniu roślin wpływ ma również sposób jej przechowywania i stopień rozcieńczenia. Przeciętna ilość składników pokarmowych w dawce gnojowicy bydlęcej wynosi:
- 0,45% N,
- 0,6% K2O,
- 0,09% P2O5,
stanowi ona zatem wartościowe źródło azotu i potasu. Gnojowica trzody chlewnej zawiera mniej potasu, ale nieco więcej azotu i fosforu niż bydlęca. Oba rodzaje gnojowicy można potraktować jako alternatywę dla obornika, zwłaszcza że azot z rozcieńczonej gnojówki jest łatwiej przyswajalny niż ten zawarty w oborniku. Niemniej jednak wprowadzając taką zmianę trzeba liczyć się z możliwością wystąpienia niedoborów fosforu u nawożonych roślin.
Zastosowanie
Gnojowicę stosuje się w uprawie roślin o długim okresie wegetacji, cechujących się dobrym stopniem przyswajania składników mineralnych z nawozów naturalnych. Doskonale sprawdza się w przypadku warzyw o wysokich wymaganiach azotowych: wszystkich kapustnych, karczocha, selera naciowego i korzeniowego, cykorii, ziemniaka, buraka, dyni, chrzanu, marchwi, szpinaku, papryki, pomidora, szparagów, pora, pasternaku, rabarbaru i szczypioru.
Nawożenie gnojowicą przynosi najlepsze efekty na podłożach ciężkich i średnio ciężkich. W uprawie warzyw i zbóż jej zastosowanie jest ograniczone do jesiennego lub wiosennego przygotowania gleby pod siew i sadzenie – nie wolno używać jej w nawożeniu pogłównym. W sadownictwie nawożenie gnojowicą również przeprowadza się późną jesienią bądź wczesną wiosną. Nawóz należy rozlać w międzyrzędziach, uważając, by nie oblać pędów krzewów i drzew. Jednorazowa dawka gnojowicy nie powinna przekroczyć 30m3/ha.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
14351 , 0 , 0 , 0 Nawożenie winorośli – pomagamy dobrać zabiegi dla Twojej uprawy
-
6601 , 4 , 0 , 0 Zasady prawidłowego nawożenia jabłoni krok po kroku
-
12652 , 2 , 0 , 0 Odkrywamy metody właściwego nawożenia czarnej porzeczki
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki