Nasiona szparagów - charakterystyka, rozsada, zakup, zbiór i ceny

Uprawa szparagów Szparagi

Szparagi uchodzą za warzywo luksusowe i trudno dostępne, jednak mając nasiona szparagów z pewnego źródła łatwo zacząć uprawiać je we własnym warzywniku. Zdecydowanie warto – ich jadalne wypustki zawierają duże ilości witaminy C i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Prawidłowo przygotowana rozsada zapewni obfite plony nawet przez kilkanaście lat! Podpowiadamy, jak w jaki sposób otrzymuje się nasiona szparagów oraz gdzie i w jakiej cenie można je kupić w Polsce.

Charakterystyka nasion szparagów

Szparag lekarski (Asparagus officinalis) to długowieczna bylina, wykształcająca grube i długie, mięsiste korzenie oraz krótkie drewniejące pędy. Przedstawiciele tego gatunku zaliczają się do roślin dwupiennych, czyli rozdzielnopłciowych. Ich kwiaty, osadzone na strzelistych, bardzo cienkich i długich łodyżkach, są drobne i mają zielonkawy kolor. Powstają z nich czerwone jagody, kryjące w sobie po 4-6 czarnych nasion. Są one kuliste lub owalne, z wyraźnym wgłębieniem z jednej strony. Nasiona o dobrej kiełkowalności powinny mieć długość 3-4 mm. Do obrotu handlowego dopuszcza się materiał siewny o zdolności kiełkowania na poziomie minimum 70% i czystości analitycznej nie mniejszej niż 99%. Masa 1000 nasion szparaga wynosi 18-29 g, a przydatność do użytku materiał siewny zachowuje przez 3-4 lata od zbioru.

Uprawa szparagów na nasiona

Szparagi potrzebują gleby lekkiej, przepuszczalnej i dostatecznie żyznej. Lubią umiarkowanie wilgotne powietrze oraz podłoże o odczynie nieco powyżej 6,0 pH, dobrze reagują także na silne nasłonecznienie. Wyprodukowaną pod osłonami rozsadę lub roczne karpy, pozyskane na rozsadniku, należy przenieść do gruntu w kwietniu (siewki można sadzić nawet do lipca). Rośliny męskie i żeńskie sadzi się w osobnych rzędach, wytyczonych naprzemiennie. Niezbędne są również zapylacze, dlatego na jeden hektar plantacji musi przypadać 4-8 uli. Mniej rozpowszechniona jest szklarniowa uprawa szparagów na nasiona – w takim systemie każdy okaz męski powinien rosnąć w sąsiedztwie 4-6 żeńskich.

Nasiona pozyskuje się tylko z tych okazów, które wykształciły grube, mocne pędy i niezbyt dużą liczbę dorodnych jagód. Bardzo łatwo zadbać o to, by rozmnożyły się wyłącznie wybrane rośliny – wystarczy nie zbierać z nich wypustek, co doprowadzi do wcześniejszego wybijania w pędy kwiatostanowe.

Zbiór i suszenie nasion szparagów

Gdy jagody przybiorą intensywny, czerwony kolor, następuje zbiór pędów owoconośnych, od których następie oddziela się owoce. Możliwy jest także ręczny zbiór jagód – tę metodę praktykuje się przede wszystkim w uprawie pod osłonami. Po rozgnieceniu owoców na sicie pulpę umieszcza się w naczyniu z wodą, by zachowane w całości, a przez to odpowiednio ciężkie nasiona szparagów opadły na dno. Kolejne etapy produkcji materiału siewnego to suszenie do poziomu wilgotności 12-13%, przeprowadzane w temperaturze 20-25°C i oczyszczanie z łusek. Następnie przeprowadza się jeszcze dosuszanie w niższej temperaturze. Z jednej rośliny można w ten sposób otrzymać 100-200 g nasion.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Grochowska 341 lok. 69
03-822 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki