Ogórek Cornichon de Paris – niezwykle smaczna odmiana korniszonowa
Zobacz także
Ogórek Cornichon de Paris to bardzo smaczna odmiana korniszonowa. Cechuje się dobrym plonowaniem oraz wysoką odpornością na choroby, choć nie na wszystkie – niestety, nie wykazuje tolerancji na mączniaka rzekomego.
Opis
Cornichon de Paris należy do odmian dojrzewających umiarkowanie wcześnie. Wydaje owoce niewielkich rozmiarów, u których współczynnik długości do szerokości wynosi 2,6:1. Są pokryte jasnozieloną skórką, naznaczoną jasnymi smugami, ciągnącymi się przez 2/3 długości ogórka. Poza tym na skórce znajdują się średnich rozmiarów brodawki, których jest jednak niewiele. Owoce prezentowanej odmiany określić można jako cylindryczne w kształcie, a przy tym – dosyć krótkie. Ta ostatnia cecha determinuje sposób ich użytkowania, przeznacza się je bowiem głównie na potrzeby przemysłu przetwórczego, do produkcji korniszonów.
Uprawa
Nasiona należy wysiewać punktowo w połowie maja. Warunkiem koniecznym do rozpoczęcia uprawy jest ustanie przymrozków, dlatego w wyborze konkretnego terminu zaleca się uwzględnić przede wszystkim kryterium ciepła. W celu ułatwienia sobie tego zadania można zmierzyć temperaturę gleby, która musi wynosić od 10 do 20°C. Rzędy z roślinami powinny być od siebie oddalone co najmniej o 80, albo nawet o 100 cm. Natomiast jeśli chodzi o odstępy między poszczególnymi okazami, to zaleca się przerwę wynoszącą ok. 15 cm. Okres zbiorów prezentowanej odmiany trwa od lipca do września.
Przechowywanie
Ogórki Cornichon de Paris można przetrzymywać w chłodnej piwnicy najwyżej przez tydzień. Jeśli natomiast chcielibyśmy przedłużyć ich trwałość, musielibyśmy umieścić je w chłodni, w której temperatura powietrza wynosiłaby 1-2°C, a wilgotność względna –80-90%. Pamiętajmy jednak, że kiedy ogórki zostaną wyjęte z takiego pomieszczenia, trzeba je spożyć w ciągu dwóch dni.
Dagmara Deska