Pomidor Tigarella – oryginalna odmiana o dwukolorowej, wyraźnie paskowanej skórce
Pomidor Apis – nowa odmiana karłowa wielkołodygowa zalecana na przetwory
Zobacz także
Pomidor odmiany Apis to stosunkowo nowa odmiana karłowa wielkołodygowa. Daje dość duże, twarde owoce, świetnie sprawdzające się jako surowiec na przetwory.
Opis
Rośliny pomidorów Apis mają tendencję do dużego, silnego rozrastania się i wypuszczają dużo pędów bocznych. Tworzą rozłożyste, dość wysokie krzaczki, na których bardzo wcześnie pojawiają się zebrane w grona owoce.
Pojedyncze pomidorki nie są największe, osiągają średnią wielkość od 4,5 do 6 centymetrów średnicy, są bardzo twarde i nie wykazują skłonności do pękania. Odsetek zniekształconych egzemplarzy jest maleńki – prawie wszystkie owoce są bardzo kształtne, bez zielonej piętki, gładkie, sporadycznie słabo żebrowane. I skórka i miąższ mają jednolity, czerwony kolor.
Charakterystyczne dla pomidorów odmiany Apis są trzy, regularnie ułożone komory nasienne. Charakteryzują się plonem o dobrej dynamice.
Zastosowanie
Ze względu na dużą odporność na niskie temperatury, nie trzeba robić rozsad pomidorów Apis, można siać je bezpośrednio do gruntu. Z powodzeniem można je uprawiać na otwartym polu, nie wymagają osłon.
Nadają się zarówno do uprawy przemysłowej, na większą skalę, jak i do uprawy w ogródku przydomowym lub działce. Poleca się je raczej do przetwórstwa, ze względu na ich twardość i dużą zawartość suchej masy, ale świetnie smakują spożywane bezpośrednio.
INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
11114 , 1 , 0 , 0 Pomidor Elf F1 – odmiana o niezwykle dorodnych i smacznych owocach
-
-