Terminy siewu nasion warzyw, czyli kiedy najlepiej siać warzywa? Sprawdź!

Siew nasion warzyw Siew warzyw na rozsadę

Obfite plony w warzywniku to marzenie każdego działkowca. Aby ciężka praca w ogrodzie przyniosła oczekiwane rezultaty, należy pamiętać, że kluczowe dla wzrostu i owocowania roślin są odpowiednio dobrane terminy siewu warzyw. Podpowiadamy, kiedy najlepiej przeprowadzać siew wprost do gruntu i kiedy zająć się produkcją rozsady oraz które warzywa najlepiej udają się z siewu wiosną, które hojniej zaplonują przy siewie letnim, a które można wysiewać jesienią.

Dlaczego terminy siewu warzyw są ważne?

Różne gatunki warzyw, uprawiane w Polsce, mają rozmaite wymagania świetlne i termiczne oraz zróżnicowaną długość okresu wegetacji. Kiełkowanie nasion, prawidłowy rozwój siewek i plonowanie dorosłych okazów są więc ściśle związane z właściwie ustalonym terminem siewu. O ile gatunki klimatu umiarkowanego, takie jak marchew, burak czy cebula są przystosowane do raczej krótkiego okresu wegetacyjnego Polski, w tym długiej, chłodnej, deszczowej wiosny, o tyle ciepłolubne warzywa psiankowate – pomidory, papryka czy mniej znana oberżyna – nie tolerują nawet niskich temperatur dodatnich. Dla pozyskania zadowalających plonów trzeba zatem uprawiać je z rozsady, a siewki wysadzać pod osłonami. Wysokie wymagania termiczne mają też ogórki i dynie, które jednak udają się równie dobrze z rozsady wyprodukowanej w inspekcie lub mieszkaniu wczesną wiosną, jak i z późnego siewu bezpośrednio na grządki. Każde z wymienionych warzyw może dostarczyć w polskim klimacie obfitych plonów – aby to osiągnąć, należy jedynie wiedzieć, kiedy przypadają najlepsze terminy siewu ich nasion.

Siew warzyw wprost do gruntu a produkcja rozsady

Zanim ustalimy optymalny termin siewu nasion, powinniśmy odpowiedzieć na pytanie: które warzywa siejemy wprost do gruntu, a które uprawiamy z rozsady? Do tej pierwszej grupy należą gatunki wytrzymujące niskie temperatury, jakie panują wczesną wiosną, oraz te, które źle znoszą przesadzanie: fasola, groch, kapusta pekińska, burak ćwikłowy, marchew i pietruszka korzeniowa. Z rozsady uprawiamy natomiast warzywa nieodporne na przymrozki, wrażliwe na wahania temperatury i cechujące się długim okresem wegetacji, m.in.: pomidora, paprykę, oberżynę, kapustę głowiastą, kalafiora, selera korzeniowego, niektóre odmiany sałaty i ogórka.

Terminy siewu warzyw wprost do gruntu

Nasiona warzyw odpornych na niskie temperatury, takich jak bób, groch, rzodkiewka, koper, rukola, marchew i pietruszka korzeniowa, można wysiewać wprost do gruntu już od połowy marca. Niewygórowane potrzeby termiczne tych gatunków sprawiają, że ich nasiona kiełkują już w temperaturze kilku stopni powyżej 0°C, a siewki bez problemu znoszą niewielkie przymrozki. Wczesny siew marchwi i pietruszki pozwoli nam uzyskać młode warzywa na wczesny zbiór pęczkowy. Niektóre odmiany tych roślin, zwane ozimymi, można nawet wysiewać w tym celu późną jesienią (na przełomie listopada i grudnia). Jeśli jednak zależy nam na pozyskaniu wyrośniętych korzeni do przechowywania, siew należy przesunąć na drugą połowę kwietnia bądź początek maja – w tym samym terminie sieje się też nasiona buraka ćwikłowego oraz wczesnej cebuli zwyczajnej. Połowa kwietnia jest także optymalną porą na siew nasion cebuli do produkcji dymki. Szybko rosnące rzodkiewki i pełen wigoru koper ogrodowy można natomiast uprawiać z siewu bezpośredniego przez całą wiosnę i wczesne lato. Ostatni siew buraka ćwikłowego do zimowego przechowywania przeprowadza się w czerwcu, rzodkiewki na zbiór jesienny zaś – dopiero w sierpniu.

Inaczej przedstawia się rzecz z warzywami wrażliwymi na niskie temperatury oraz niedostatek światła słonecznego. I tak kapustę pekińską, która nie znosi przesadzania, wysiewa się do gruntu dopiero w lipcu. Ciepłolubne warzywa dyniowate – dynie, ogórki i melony – można zaprosić na grządki wcześniej, bo w drugiej połowie maja, gdy nie istnieje już niebezpieczeństwo powrotu przymrozków, a średnia temperatura powietrza za dnia wynosi ok. 15°C. Niektóre odmiany ogórków przynoszą jednak obfite plony tylko w uprawie z rozsady w szklarniach i tunelach foliowych. Informacji na temat zalecanego sposobu uprawy należy szukać na odwrocie opakowania z nasionami.

Warto wiedzieć, że nasiona niektórych warzyw wschodzących powoli można przed siewem skiełkować, by przyspieszyć ich rozwój. W tym celu nasiona dyni i ogórka zaleca się umieścić w wilgotnych trocinach, w ciepłym inspekcie lub miniszklarence, gdzie panuje temperatura ok. 25°C. Nasiona pietruszki z kolei namacza się przed siewem przez dobę w ciepłej wodzie. Zabiegi te zapewniają zbiór wcześniejszy o kilkanaście dni.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki