Ceny i notowania mleka – 19-25 marca 2018 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka z marca 2018 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc luty wyniosła 137,26 zł/100 kg, odnotowano zatem jej spadek o 3% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca wzrósł o 4%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 1.825,48 zł/100 kg, w ciągu tygodnia odnotowano więc jej zastój. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego nie uległa zmianie i ustaliła się na poziomie 2.063,20 zł/100 kg. W tym tygodniu nie zmieniła się cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 547,02 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 1.066,31 zł/100 kg, podrożało zatem o 2%. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1.210,44 zł, czyli o 2% mniej niż w zeszłym tygodniu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1.215,86 zł/100 kg, nie odnotowano zatem zmian jego ceny.
Import mleka i produktów mleczarskich
W styczniu 2018 r. importowaliśmy 11.476 t mleka i śmietany niezagęszczonej za cenę 9.111 tys. EUR (38.242 tys. PLN), 1.253 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 7.043 tys. EUR (29.562 tys. PLN) oraz 8.071 t serów i twarogów o łącznej wartości 28.478 tys. EUR (119.535 tys. PLN).
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął na początku 2018 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 55.616 t mleka i śmietany niezagęszczonej za 32.442 tys. EUR (136.175 tys. PLN), 5.352 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 21.796 tys. EUR (91.487 tys. PLN) oraz 20.667 t serów i twarogów o łącznej wartości 62.261 tys. EUR (261.343 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi