Życica trwała - popularna trawa o dużej wartości pastewnej
Szarłat szorstki - pospolity chwast warzyw okopowych i zbóż jarych
Zobacz także
Szarłat szorstki, zwany też amarantusem lub szczurzycą, występuje w Polsce od XIX w. Najprawdopodobniej został przywieziony do kraju przypadkiem i od tamtej pory bardzo się rozprzestrzenił. Obecnie to pospolity chwast warzyw okopowych i zbóż jarych.
Charakterystyka
Szarłat szorstki (Amaranthus retroflexus L.) jest rośliną jednoroczną. Siewki mają czerwone łodyżki. Ich liście są z wierzchu zielone, a pod spodem czerwono lub fioletowo nabiegłe. Pierwsze liście mają kształt jajowaty. Kolejne są równowąskie i lekko pomarszczone oraz pokryte krótkimi włoskami.
Roślina osiąga 15–100 cm wysokości. Pojedyncza łodyga dorosłego okazu jest jasnozielona, czerwono nabiegła i wyprostowana, a jego palowy korzeń ma barwę różową. Starsze rośliny zaczynają się rozgałęziać. Ich liście przybierają kształt owalno-rombowaty i są wycięte. Mają długie ogonki i ząbkowane brzegi. Charakterystyczny, szczeciniastoościsty kwiatostan szarłatu szorstkiego składa się z zielonych kłębików zebranych w zbity kłos. Kłosów może być kilka, a szczytowy jest najdłuższy. Dojrzała roślina wytwarza owoce w formie torebek nasiennych. Ich brunatnoczarne nasiona są błyszczące i mają kształt soczewek.
Kwitnienie i wysiew nasion
Szarłat szorstki rozpoczyna wegetację już pod koniec marca, a kwitnie od lipca (w gorące lato nawet od czerwca) do października. Nasiona wysypuje od połowy maja do października.
Występowanie
Roślinę tę spotykamy zarówno na terenach ruderalnych – zamieszkałych przez człowieka – jak i segetalnych, na łąkach. Występuje na glebach lekkich, żyznych i zasobnych w azot. Jest częstym chwastem w zbożach jarych oraz uprawach warzyw okopowych i strączkowych. Może krzyżować się z innymi gatunkami szarłatu uprawianymi w celach spożywczych.
Rozmnażanie
Nasiona szarłatu szorstkiego są przenoszone przez wiatr. Przykryte cienką warstwą gleby kiełkują już w temperaturze 10°C. Podstawowym sposobem zapobiegania rozmnażaniu się chwastów jest usuwanie młodych roślin, by nie dopuścić do samoistnego wysiewu, gdy ich owoce dojrzeją.
Szkodliwość
Szarłat szorstki jest chwastem szczególnie szkodliwym dla buraków i kukurydzy. Próg szkodliwość dla buraka cukrowego wynosi 2 sztuki na 10 m2, a dla kukurydzy – 4 sztuki na 10 m2. Uciążliwość szarłatu szorstkiego nie ogranicza się do utrudniania zbiorów. Roślina roznosi też choroby – jest żywicielem chwościka buraka i grzybów powodujących zgorzel siewek buraka. Przenosi też wirus powodujący mozaikę buraka.
Wykorzystanie
Młode pędy i liście szarłatu szorstkiego są jadalne i można dodawać je do sałatek. Zawierają witaminę C, garbniki i są źródłem soli mineralnych. Starsze rośliny wykorzystuje się jako dodatek do paszy dla świń, a nasiona są chętnie zjadane przez ptaki.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
13723 , 0 , 0 , 0 Życica wielokwiatowa ‒ trawa na międzyplon, pasze i pastwisko!
-
-
Dodaj komentarz
Tagi
Szarłat szorstki Amarantus Szczurzyca Szarłat szorstki - chwast Szarłat szorstki - uprawa Szarłat szorstki - wysiew nasion Kiedy siać szarłat szorstki? Szarłat szorstki - występowanie Szarłat szorstki - rozmnażanie Szarłat szorstki - szkodliwość Szarłat szorstki - wykorzystanie Szarłat szorstki - zwalczanie Jak zwalczyć szarłat szorstki? Szarłat szorstki - sposoby walkiOgłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki