Ceny i notowania papryki czerwonej – 19-23 listopada 2017 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z listopada 2017 r.
Zmiany cen hurtowych
Krajowa papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 4,00 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł zatem o 33% w porównaniu do poprzedniego notowania. Jego cena maksymalna również wzrosła – o 9% – i wynosi w tej chwili 7,60 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano wzrost ceny minimalnej polskiej papryki czerwonej o 33% oraz wzrost jej ceny maksymalnej o 19%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Krajowa papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 4,00-6,50 zł/kg. We Wrocławiu kupuje się ją po 6,40 zł/kg, podczas gdy w Poznaniu kosztuje 6,80-7,60 zł/kg, w Łodzi zaś 4,00-6,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi