Ceny i notowania papryki czerwonej – 7-17 stycznia 2019 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej ze stycznia 2019 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 7,00 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 5%. Jego cena maksymalna wzrosła natomiast o 8% i wynosi aktualnie 10,00 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 10-procentowy spadek ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 11%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 7,50-8.50 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 8,40-9,00 zł/kg, w Poznaniu po 8,80-9,60 zł/kg, w Łodzi po 7,00-9,40 zł/kg, w Rzeszowie po 8,00-9,00 zł/kg, w Kaliszu po 10,00 zł/kg, w Szczecinie po 8,50-9,00 zł/kg, a we Wrocławiu – po 11,50 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi