Ceny i notowania wieprzowiny – 17-30 grudnia 2018 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z końca grudnia 2018 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2018-12-30, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,10 zł/kg (region zachodni), 4,16 zł/kg (region północny), 4,27 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,14 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.506 zł/t (tygodniowy zastój), dla klasy E: 5.399 zł/t (brak zmian), dla klasy U: 5.041 zł/t (brak zmian), dla klasy R: 4.675 zł/t (stagnacja), dla klasy O: 4.125 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), a dla klasy P: 3.865 zł/t (również tygodniowy wzrost o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2018-12-30 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie uległa wahaniom w porównaniu do poprzedniego notowania i osiągnęła poziom 6 406 zł/t. Kiełbasę toruńską producenci sprzedawali średnio po 10 759 zł/t, czyli po cenie o 5% niższej niż w zeszłym tygodniu. Schab środkowy z kością kosztował nadal tyle samo, czyli 11 507 zł/t. Za szynkę gotowaną płaciliśmy z kolei o 2% mniej niż w minionym tygodniu, czyli 17 045 zł/t.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi