Ceny i notowania wieprzowiny – 2-8 października 2017 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z października 2017 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2017-10-08, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,85 zł/kg (region zachodni), 4,99 zł/kg (region północny), 4,96 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,94 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.454 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy E: 6.367 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy U: 5.966 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy R: 5.570 zł/t (tygodniowy spadek o 4%), dla klasy O: 5.013 zł/t (tygodniowy spadek o 5%), a dla klasy P: 4.239 zł/t (tygodniowy spadek o 4%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2017-10-08 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 3% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.195 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.963 zł/t, czyli o 1% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2017-10-08, czyli 17.754 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 1% mniej niż tydzień temu, czyli 12.012 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
10-08-17 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 194,33 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 1% w porównaniu do 10-01-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 170,00 zł/szt. (o 2% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 250,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi