Ceny i notowania wieprzowiny – 20-26 lutego 2017 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lutego 2017 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2017-02-26, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,80 zł/kg (region północny), 4,83 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,86 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,75 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.324 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 6.233 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.814 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 5.395 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.845 zł/t (brak zmian w porównaniu do zeszłego tygodnia), a dla klasy P: 4.008 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2017-02-26 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.011 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.618 zł/t, czyli o 1% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 2% i kosztowała 15.905 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% więcej niż tydzień temu, czyli 11.345 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
02-26-17 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 185,71 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 5% w porównaniu do 02-19-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 150,00 zł/szt. (o 6% mniej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 215,00 zł/szt. (spadek o 2%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi