Ceny i notowania wieprzowiny – 21-27 listopada 2016 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z końca listopada 2016 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2016-11-27, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,02 zł/kg (region północny), 5,04 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,09 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,98 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.598 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy E: 6.521 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy U: 6.074 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy R: 5.660 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy O: 5.128 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), a dla klasy P: 4.246 zł/t (tygodniowy wzrost o 9%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2016-11-27 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.166 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.717 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 2% i kosztowała 17.043 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% mniej niż tydzień temu, czyli 10.855 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
11-27-16 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 173,50 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 1% w porównaniu do 11-20-16. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 150,00 zł/szt. (o 15% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 212,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi